I det sydvestlige hjørne af Frankrig produceres nogle af nationens fineste Eau de Vie. Brændevine som destillatører verden over ville give deres højre arm for at kunne kopiere, men det er ikke let, slet ikke når det kommer til frugter og bær, hvor mange af de fine flygtige aromaer let forsvinder i brændingsprocessen, hvorefter resultatet bliver et i bedste fald neutralt destillat, også selvom råvarerne var af ypperste kvalitet.
Etienne Brana’s destilleri der har været i gang i Irouléguy siden 1974, ledes i dag af datteren Martine, der for et par år siden kunne rykke kolberne og kolonnerne ind i et nyopført destilleri med opdaterede faciliterer til både aromaudtræk og den vigtige afretning efter destilleringen, og det har ledt frem til at dette, der allerede var en textbook Eau de Vie med imponerende frugtintensitet nu nærmest er second to none!
Nu som før handler det om at plukke hindbærrene ved optimal modenhed, om at kombinere forskellige sorter med forskellige syre- og aromaprofiler, og ikke mindst om at anvende frugt nok. Således er der her tale om i omegnen af 9 kg. hindbær som skal presses, fermenteres, og destilleres for til sidst at kunne fylde en flaske. Martine Brana anfører, at det især er under den efterfølgende modning, at det handler om at følge/smage udviklingen tæt og vælge det rette tidspunkt for nedvanding til 45% alkohol og aftapning på flaske.
Missionen er lykkedes og dette er en glasklar vidunderlig sommerlig hindbærdram med en nærmest feminin elegant duft af de røde bær. Let og på ingen måde tynget af sine 45%. Alkoholen leverer bare en behagelig varme som bliver passet op af en fin tør finish, som fremmer fornemmelsen af friskhed.
Servér den gerne sval ved 8-10°C. (og altså ikke direkte fra køleskabet) til eftermiddagskaffen eller efter en god middag.