Nøgleord
Passer godt til
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
MANOEL D POÇAS JR.-VINHOS SA, Rua Visconde das Devesas, Vila Nova de Gaia, Portugal
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Jorge Manuel Pintão og hans assisterende vinmager André Barbosa har i de senere år arbejdet målrettet på at give Poças Junior en forstærket ja nærmest vovet profil på bordvinssiden i en serie af vine, som de kaldte “Fora da Série” eller på dansk "ud af boksen".
Der var fra starten højt til loftet og ikke bare mulighed for, men også pligt til at eksperimentere.
Blandt de første var en Série Ânfora, en Série Touriga Nacional og så denne Série Orange, som, på trods af at der i den debuterende 2018-årgang kun blev produceret 2 fade og derfra kun frigivet sølle 500 nummererede flasker, har formåede at tiltrække sig international opmærksomhed. Blandt andet er den blevet kaldt en af planetens mest civiliserede orange vine, og da vi var forbi med et hold vinentusiaster i oktober 2019 begejstrede den i den grad flokken, som ellers i udgangspunktet var overvejende skeptiske.
Vi fik kun flasker, som forsvandt som dug for solen. I 2019 fik vi lidt flere, og nu hvor produktionen er løftet op forbi 4.000 flasker har vi endelig nok til at vinen at vinen også vil begynde at dukke op på udvalgte restauranter.
I mange orange vine får man ud over gyldne nuancer og en vis portion garvesyre også "sidegevinster" i form af oxidative noter og aromaer fra modning i terrakotta. Sådan er det ikke her. Série Orange er en orange vin uden sidegevinster. Der er tale om en relativ tidlig høst af Arinto og Códega druer fra Catapereiro terrasserne på Quinta de Vale de Cavalos, hvilket skaber basis for en vin med masser af syre og et lavt alkoholindhold. Druerne er presset ved ankomsten til vingården og derefter gæret i 300 liters fade med efterfølgende tilsætning af skallerne, men ikke kernerne fra Arinto-druerne. Vinen har fået lov til at trække pigment og garvesyre i 5 uger inden skallerne igen er siet fra og herefter er den modnet 8 måneder i fadene, hvorefter den endelige cuvée er sammenstukket i en lille ståltank og tappet på flaske uden klaring eller filtrering.
En smuk vin med et ravgyldent farvespil og en vidunderlig aromatisk profil, som måske ikke er videre særpræget, men som man til gengæld let kommer til at holde af. Den er ikke videre intens, men leverer fascinerende noter af akacie, abrikos, fersken, saftige sultanarosiner og appelsinblomster. Aromatisk, let, pirrende syrerig knasende tør.
Nyd denne sjældenhed som aperitif eller som et stille glas i en eftertænksom stund. Den fortjener det!
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi lander i naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent diskrete naturvins-karakteristika
Årgang | 2020 |
Land | Portugal |
Region | Douro |
Distrikt | Douro |
Producent | Poças |
Vinmager | André Pimentel Barbosa |
Druer | Arinto (80 %) |
Côdega de Larinho (20 %) | |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Naturkork |
Antal flasker produceret | 4100 |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 10,7 % |
PH-værdi | 3,42 |
Restsukker | 0,6 g/l |
Syreindhold | 6,0 g/l |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 8 måneder i brugte 300 liters franske fade. |
Forventet holdbarhed | Ukendt. Måske adskillige år på grund af høj syre. |
Varenr.: | 215631 |
Familiefirmaet Manoel D. Poças Junior er grundlagt i 1918 og i dag styres virksomheden i 4. generation af ikke færre end 6 efterkommere af grundlæggeren. Oprindeligt ejede familien 2 destillerier hvor man fremstillede den brandy, som portvinen forstærkes med, men da brandyproduktionen blev nationaliseret i 1930’erne måtte familien sadle om, og derfor etablerede man sig som portvinsproducenter funderet på druerne fra Quinta da Quartas, som Pocas havde overtaget som betaling for et større parti brandy nogle år tidligere.
I dag er det Maria Manual Maia, der har ansvaret i vinmarken, og når druerne ankommer til kælderen er det Jorge Manual Pintão der tager over konsulteret af den erfarne Luis Rodrigues.
Druerne er de traditionelle varianter Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinto Cão fra 40 til 60 år gamle vinstokke, og der sker en rutinemæssig sortering under plukningen således at kun de bedste druer kommer ned i plastikkasserne, som så bliver båret frem til den nærmeste vej og kørt op til Quinta da Quartas, hvor Pocas siden 1988 har samlet alle sine produktionsfaciliteter.
Poças er blevet kendt for at skabe elegante og behagelige portvine, som altid befinder sig lidt til den tørre side i forhold til gennemsnittet, og de har endda oplevet at Wine Spectator kaldte en af deres Late Bottled Vintage Portvine for ”lidt for perfekt".
Den store specialitet hos Poças er imidlertid familiens Colheita Portvine, som normalt tappes efter 7 års fadlagring. Hos Poças markerer de 7 år kun startskuddet til den første aftapning, og i de store årgange frigives små partier igen og igen, hvilket betyder at man fortsat kan tilbyde overraskende friske Colheita Portvine fra 1960’erne.
Billedet under Google Map er et skud af Maria Manuel Maia, Pedro Poças Pintão, Paulo Pintão og Jorge Manuel Pintão, som nu i 4. generation fører Manoel D. Poças Júnior videre.
Billedet er taget 15. august 2020 på 102 års dagen for firmaets grundlæggelse og i en tid hvor også Poças Júnior mærkede konsekvenserne af Covid-19.
De 4 benyttede lejligheden til at minde os om, at Poças Júnior blev til virkelig i skyggen af den første verdenskrig og den spanske syge, hvorefter de optimistisk konkluderede: "Der er altid plads til håb. Sammen er vi stærkere!"
I am delighted to see this winery sort of reinventing itself, trying creative new bottlings and doing something different. It's nice to see the effort and the thought process. To be sure, when you try different things not everything is a big success, especially not at first. Some things on offer this report are not huge successes, but they are still interesting and fun to try, like the Roga and the Novus. Hopefully, they keep developing and getting better. Some, like the Roga, will certainly always just be niche wines with a point. You'll like the point or you won't. Mark Squires - August 2021 i The Wine Advocate #256
Vinregionen Douro i Portugal er centreret omkring floden Douro og de nedre dale af Douros bifloder. Regionen er beskytte mode atlanterhavsvinde fra vest af Marao og Montemuro bjergene og har fastlandsklima med varme somre og kolde vintre. Regionen inddeles i tre underzoner: Baixo Corgo, Cime Corgo og Douro Superior fra vest mod øst. Produktionen er opdelt mellem forstærkede vine, bedre kendt som portvine, og bordvine med ca lige meget kvantitetsmæssigt i de to kategorier. De forstærkede vine er de mest kendt og det, regionen typisk associeres med, men bordvinene er ved at vinde terræn og kendes som Douro vine.
Der dyrkes primært blå druer med fokus på Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Cao og Tinta Barrocca, men også en lang række andre lokale sorter. Hvidvine laves hovedsageligt på Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato og Viosinho.
Douro regionen er listet på UNESCOs verdensarvs liste og mange steder er vinmarkerne terrasserede. Regionens vinmarksareal er ca 40.000 ha og jordbunden er præget af schist, granit, sand og grus.
Distriktet Douro, som er en DOC/DOP i Portugal, som bruges om bordvine fremstilles i regionen Douro. Regionens hedvine markedsføres under DOP Porto, selvom arealet for produktion til de to typer er det samme.
Bordvinene fra Douro har oplevet stigende interesse fra verdensmarkedet, og mange portvinshuse og quintaer producerer nu også disse vine sideløbende med deres hedvine. Druerne kommer ofte fra andre marker, der typisk er højereliggende og fra skråninger med mindre direkte soleksponering.
Druesorterne, der anvendes, er de samme som for portvine, men produktionen er som for normal rød- og hvidvin uden tilsætning af alkohol. Nogle af dem lagres endvidere på nye fade. Stilen kan være fra mellemkraftige frugtige vine til kraftfulde, fadprægede vine både indenfor rød og hvidvine. Mange af dem er lagringsegnede.
Nøgleord
Passer godt til
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring