Vinha Paz, eller på dansk ”fredens vingård”, er opkaldt efter den aldrende Maria da Paz Othon, som på sin egen krop har oplevet hvorledes den forhadte Junta Nacional do Vinhos i perioden 1937-86 tvang vinbønderne ind i en statsligt kontrolleret kooperative bevægelse, som langsomt sugede stoltheden og arbejdsglæden ud af mange af dem, som blev en del af den. At Vinha Paz så også kom til at signalere, at familien har sluttet fred med fortiden og nu spejder efter de muligheder som fremtiden bringer, var egentlig ikke tilsigtet.
Maria da Paz giftede sig ind i familien Canto Moniz som i mere end 100 år havde levet om ikke af så for Dâo-vinene, som allerede i 1908 var blevet beskyttet og reguleret via portugisisk lovgivning. Handes mand var præsident for det lokale kooperativ og druerne fra familiens Quinta blev som det var besluttet ovenfra afleveret på kooperativet, mens familiens væsentligste indtægt kom fra hans job som kirurg på Santo António hospitalet i Porto.
Deres søn António Cantos Moniz fulgte i faderens fodspor, men efterhånden som optimismen vendte tilbage til den portugisiske vinsektor modnedes ideen om at familien igen skulle producere deres egen vin. Aftalerne med kooperativet blev opsagt i 1996 og samtidig påbegyndte man en renovering af det gamle vineri på Quinta da Leira således at faciliteterne kunne blive klar i god tid når familien i 2000 havde vristet sig fri af alle aftaler.
Målet var at skabe autentiske Dâo fra vinstokkene på familiens vingårde, der ud over Quinta da Leira også omfattede den økologiske Quinta da Tremoa samt Quinta da Cruzinha og Quinta do Salgueiral. Men det autentiske var ikke nok. António havde også en ambition om at præstere på et niveau som om ikke med det samme så i løbet af få år kunne være med til at sætte nye standarter for hvad vi kunne forvente fra Dâo i det nye årtusinde.
Derfor allierede han sig med den unge Carlos Silva som netop var tiltrådt en stilling som vinmager hos den lokalt funderede konsulentvirksomhed Vines e Wines, og det blev indledningen på et meget frugtbart samarbejde omkring arbejdet i vinmarkerne, fastsættelsen af de optimale høsttidspunkter og ikke mindst det delikate arbejde med at forvandle druerne til vin i en proces hvor man fortsat ønskede at inkludere at druerne blev fod trådt i de gamle granit lagares og at vinen efterfølgende fik den nødvendige tid til at gære færdig i de gamle granitfade, der var opført i tilknytning til de fodbetjente gæringskar.
De første vine ramte markedet i 2002 og medførte at det portugisiske magasin Revista de Vinhos ved deres årlige Essência do Vinho kårede Vinha Paz som den vigtigste debutant på den portugisiske vinscene i 2002, og siden er det blevet til adskillige medaljer og fine anmeldelser også selvom man ikke længere rutinemæssigt indleverer de forskellige vine til bedømmelse.
I dag er det António Cantos Moniz søn og Maria da Paz sønnesøn Henrique Canto Moniz som med smittende entusiasme administrerer Vinha Paz og står for det fortsatte samarbejde med Carlos Silva, og her er der ingen lægegerning i Porto at tage hensyn til. I stedet er han passioneret surfer, faktisk en del af det portugisiske landshold og via sit nystartede firma Wine & Surf kombinerer han med voksende succes sine 2 største interesser.
Vinha Paz råder i dag og 17 ha. tilplantet med hele 12 forskellige af de mange druesorter der er tilladt i Dâo-disciplinen. Vinstokkene er mellem 15 og 70 år gamle, og de 3 mest prestigefyldte blå druesorter Touriga Nacional, Tinta Roriz og Alfrocheiro dominerer. I alt produceres 6 forskellige vine og i omegnen af 50.000 flasker.