Michel Tardieu beskriver 2016-årgangen i det nordlige Rhône som en af de helt store, der ligesom 1991, der kommer efter 1990, måske her i starten vil savne lidt opmærksomhed, efter de omfattende fejringer af 2015, og måske vil komme til at stå i skyggen af sine fuldstændig blændende fætre fra det sydlige Rhône.
Ikke desto mindre er der tale om en 10 års eller måske endda en 15 års hændelse, hvor alle som huskede at høste i tide fik muligheden for at efterstræbe det sublime.
En rank, på én gang intens og elegant meget mineralsk Crozes-Hermitage med en distinkt blomstrende næse, der også leverer associationer til blåbær og kirsebær. Den er præcis frugtdreven og læskende i munden og på trods af modningen på delvis nye fade fremstår vinen allerede perfekt afstemt.
Vinen er fremstillet hos en ”hemmelig” producent hvor Michel Tardieu sammen med den berømte konsulent Philippe Cambie i detaljer drøfter hvorledes vinstokkene skal kultiveres, hvornår druerne skal høstes og hvorledes de skal forvandles til vin. Og ikke nok med det: Michel Tardieu leverer også de fade, som vinene efterfølgende skal modne i, og som noget ganske særligt flyttes fadene i februar måned til Tardieu-Laurents kældre i Lourmarin.
Vieilles Vignes betyder her, at frugten er høstet fra vinstokke, der er omkring 60 år gamle på de 4 forskellige Lieu-Dit Larnage, Battis, Gervans og Coteaux sur Mercurol, der hver især kommer med deres bidrag til vinens aromaprofil. Vinen gærer i rustfrit stål med 1/3 hele drueklaser og modner efterfølgende 12 måneder i nye og en gang brugte 228-liters fade fra Allier og Tronçais og derpå yderligere 6 måneder i foudre inden den sammenstikkes og tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
”Mid purplish crimson. Not the intense colour of the south. Meaty and lifted. Very fragrant. Racy and round. Super supple with a little salty savour on the end. Really very impressive indeed. Not amazingly concentrated but beautifully balanced.”
16,5+/20 point af Jancis Robinson i september 2018