Michel Chapoutier købte Domaine Bila-Haut og dets omkring 60ha med veleksponerede parceller i 1999 og efter noget, der lignede 6 års tænkepause, blev vi begavet med en buket af Roussillon vine, der dækkede hele spektret fra den super saftige umiddelbarhed til imponerende næsten alvorstung intensitet. Det var vine som både udfordrede, overraskede og begejstrede de internationale anmeldere, da de fik lov til at smage dem, og nu næsten 15 år senere er de blevet referencepunkter i deres respektive kategorier - undtagen på navngivningen.
Siden myndighederne i 2008 tillod at de 5 ypperste landsbyer i Côtes du Roussillon måtte fremhæves på flaskerne får man munden fuld allerede ved distriktsbenævnelsen og når Michel Chapoutier så i tilgift lader sig inspirere af alkymistiske visdomsord bliver det så langt, at ikke engang tyskerne kan være med.
De 2 latinske ord er hentet i sætningen "Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem", som betyder noget i retning af "Besøg jordens indre, så vil du, hvis du anstrenger dig, finde de skjulte sten." Angiveligt tale om en henvisning til den jordbund, som er forudsætningen for vinens særlige finesse, men hvorvidt Michel Chapoutier har ladet sig inspirere af det amerikanske (meget) heavy band Absu's debutalbum Barathrum: V.I.T.R.I.O.L. eller reelt er optaget af middelalderens alkymisters søgen efter livets eliksir, ved vi ikke.
Derimod ved vi at det netop var de forskellige parceller med gamle vinstokke, der stod i en blanding af gnejs fra Devonian-perioden og kalksten fra Kimmeridgian-perioden oppe bag landsbyen Latour de France, der fascinerede Michel Chapoutier 10 år inden myndighederne formaliserede deres potentiale.
Syrah fra relativt unge vinstokke, der suppleres med ældre Grenache og Carignan alt efter årgangens beskaffenhed. Manuel høst med soignering både uden på skråningerne og nede på vingården i Latour de France hvor alle stilke fjernes inden de næsten hele druer løftes op i store betontanke hvor adskillige overpumpninger langsomt sætter gæringsforløbet i gang og i løbet af 4-5 uger forvandlet mosten til vin. Vinen modner herefter i 14 måneder i samme tanke frem mod aftapningen på flaske, der sker efter en let filtrering.
En ganske varm og fyldig i starten lidt afmålt Roussillon, som lægger fra land med grafit, læder og viol inden modne mørke bær i form at kirsebær, brombær, blåbær og blommer kommer og blander sig og skaber noget der ligner en saftig fest i glasset.
En meget velafbalanceret vin, som det er nemt at holde af, og som loyalt vil akkompagnere et utal af retter i det salte køkken. Prøv den helt simpelt sammen med en stor velhængt grillet svinekotelet med ligeledes grillet stadig sprød spidskål til. Derudover behøver du bare en saftig citron.
"My opinion is that Roussillon is like the Northern Rhône in Languedoc-Roussillon." Michel Chapoutier – Februar 2019