Når vi i Løgismose får tilbud forhandlingen af vine som denne, gælder det bare om at få sagt ja tak, også selvom der hverken står Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay eller Pinot Gris på flaskerne. Hele vejen fra spidsen af den italienske støvle til Gibraltar dyrkers der langs Middelhavskysten spændende druer, som fortjener langt større opmærksomhed, og når nogle af dem så kommer i hænderne på den nærmest geniale Michel Chapoutier og hans team, bliver resultatet nogle vine, som virkelig fortjener opmærksomhed.
Michel Chapoutier slog til, da han i 1999 fik chancen for at købe de omkring 60 ha., som leverer frugten til det som nu hedder Bila-Haut, og de første år var der mest fokus på de gamle Grenache Noir og Carignan vinstokke, som skulle revitaliseres og sparkes i retning af en bæredygtig økologisk/biodynamisk cyklus. Efterhånden fik teamet imidlertid også tid til at udfolde potentialet i de lokale grønne druer blandt andet i denne glimrende vin, som vi her præsenterer i dens bare 4. årgang.
Vinens latinske navn er trukket ud af de alkymistiske visdomsord "Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem", som betyder noget i retning af "Besøg jordens indre, så vil du, hvis du anstrenger dig, finde de skjulte sten." Der er angiveligt tale om en henvisning til den jordbund, som er forudsætningen for vines særlige finesse, men hvorvidt Michel Chapoutier har ladet sig inspirere af det amerikanske (meget) heavy band Absu's debutalbum Barathrum: V.I.T.R.I.O.L. eller reelt er optaget af middelalderens alkymisters søgen efter livets eliksir, ved vi ikke.
Druerne er håndplukkede Grenache Blanc, Grenache Gris og Vermentino hovedsagelig fra kommunen Latour de France, der ligger tæt den spanske grænse og for nylig har fået en særlig Cru status i Roussillon for sine rødvine på samme måde som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas m.fl. i Côtes du Rhône. De hvide vine er imidlertid stadig under observation og her er det op til Michel Chapoutier og de andre seriøse producenter at bevise, at vinene har formatet.
Drueklaserne presses hele og mosten får dernæst lov til at sætte sig og raffinere aromaerne forud for gæringen der for 70%'s vedkommende sker i rustfrit stål og for resten i 600 liters overvejende brugte demi-muids. Den malolaktiske gæring undertrykkes, og vinene modner i 9 måneder inden den sammenstikkes til den endelige cuvée, som efter den har sundet sig tappes på flaske.
En dejlig fyldig vin med fine noter af abrikos og fersken, der smelter sammen med vaniljen og de andre krydderier fra den delvise fadlagring. Diskret blomstrende, meget velafbalanceret og drevet frem af underliggende moden citrus og mineralitet, som sørger for, at der er tilstrækkeligt med friskhed og også kompleksitet til stede.
En spændende gastronomisk hvidvin, som allerede er ved at flytte grænserne for hvad de internationale anmeldere forbinder med Côtes du Roussillon.
"My opinion is that Roussillon is like the Northern Rhône in Languedoc-Roussillon." Michel Chapoutier – Februar 2019