Når vi i Løgismose får tilbud forhandlingen af vine som denne, gælder det bare om at få sagt ja tak, også selvom der hverken står Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay eller Pinot Gris på flaskerne. Hele vejen fra spidsen af den italienske støvle til Gibraltar dyrkers der langs Middelhavskysten spændende druer, som fortjener langt større opmærksomhed, og når nogle af dem så kommer i hænderne på den nærmest ikoniske Michel Chapoutier og hans team, bliver resultatet nogle vine, som fortjener seriøs opmærksomhed.
Michel Chapoutier slog til, da han i 1999 fik chancen for at købe de omkring 60 ha., som leverer frugten til det som nu hedder Bila-Haut, og i de første år var der mest fokus på de gamle Grenache Noir og Carignan vinstokke, som skulle revitaliseres og sparkes i retning af en bæredygtig økologisk/biodynamisk cyklus. Efterhånden fik teamet imidlertid også tid til at udfolde potentialet i de lokale grønne druer og i 2009 blev der plads til at inkludere denne, deres første hvidvin i sortimentet.
I starten var der tale udelukkende tale Grenache Blanc, Grenache Gris og Macabeo, men i de senere år er først Vermentino og nu også en lille smule Viognier blevet en del af recepten. Druerne er håndplukkede i morgentimerne og kommer fra små parceller i Agly-dalen med vidt forskellige jordbundsforhold blandt andet flere i kommunen Latour de France, der ligger tæt den spanske grænse og for nylig har fået en særlig Cru status i Roussillon for sine rødvine på samme måde som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas m.fl. i Côtes du Rhône. De hvide vine er imidlertid stadig under observation og her er det op til Michel Chapoutier og de andre seriøse producenter at bevise, at vinene har formatet.
Drueklaserne presses hele og mosten får dernæst lov til at sætte sig og raffinere aromaerne forud for gæringen og modningen der sker i rustfrit stål uden malo for at skabe den friskest mulige profil. Den endelige cuvée sammenstikkes kort inde i det nye år og når den har fået tid til at sunde sig tappes den på flaske tids nok til at den kan blive præsenteret på forårets forskellige vinmesser.
En dejlig mellemfyldig mildt blomstrende og alligevel forfriskende hvidvin med strejf af kvæde og melon inden først bitterfriske noter fra moden grape og citron og siden også en salt næsten røget mineralitet tager førertrøjen på. Hvis du går rund med en idé om at de franske hvidvine fra den sydlige del af Middelhavskysten savner vitalitet vil denne hvide Roussillon være artig overraskelse.
"My opinion is that Roussillon is like the Northern Rhône in Languedoc-Roussillon," Michel Chapoutier – Februar 2019