Som regel importerer vi vores vine direkte fra producenterne, men der findes undtagelser for eksempel denne krydrede, næsten potente og ikke mindst saftige Côtes du Rhône Villages, som er i stald hos det lille foretagende Biovidis, der af alle steder holder til i et ydmygt kontor i en smal gyde bag slottet i Amboise et stenkast fra Loire-floden.
Det er den karismatiske Philippe Gerard, der har etableret et spændende netværk af vinproducenter, der alle har vinket farvel til de konventionelle produktionsmetoder til fordel for umanipulerede svovlfattige vine med orden i de økologiske og biodynamiske certifikater. I starten handlede det udelukkende om naturlige vine fra Loire, men da nogle af Philippes internationale kunder begyndte at efterspørge vine fra andre regioner, blev netværket langsomt udvidet, og i dag fylder Ecocert France liste over Biovidis aktive økologiske certifikater imponerende 9 sider.
Omme på side 7 finder vi denne Révélation des Roches, der er resultatet af et samarbejde med Damien Marres, der sammen med sin svoger Lionel under paraplyen SCEA Monnier Marres producerer nogle af de mest interessante økologiske vine i de 2 små Rhône-Villages kommuner Visan og Valréas nord for Gigondas helt oppe på grænsen til Côteaux du Tricastin.
Vinen er skabt på 70% Syrah og 30% Grenache, der høstes både maskinelt og manuelt fra vinstokke som er mellem 35 og 70 år gamle. Alle stilke fjernes inden druerne knuses og vinen først gærer uden fremmede gærstammer og siden modner 10 måneder i cementtanke frem mod aftapningen, der sker uden forudgående klaring, filtrering og helt uden tilsætning af svovl.
Det er en vin som behøver lidt luft før den begynder at vise sine sande kvaliteter, så store glas og også en tur på karaffel er absolut en god ide. Så begynder den langsomt at åbne op for frugten og snart vil brombær og hindbær finde sammen med friske provencalske krydderurter og sorte oliven i et fascinerende udtryk. Den er krydret, men ikke egentlig voldsom, og de over 15% i alkohol er pakket fint ind i en god aromatisk saftighed.
Prøv den helt enkelt til en kylling der bliver parfumeret med piment d’Espelette og tilberedt i fad sammen med citron og god olivenolie.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og helt uden anvendelse af svovl, hvorved den bliver en del af naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent tydelige naturvins-karakteristika