Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 657,90
Côtes du Rhône Colline BIO
- 6 stk. 657,90
129,-
172,- pr. l.
6 stk.
657,90
109,65 pr stk.
Spar 116,10
Anbefalinger
Jancis Robinson
15,5
Spicy, juicy, crunchy dark-berry fruit here. A winning combination of freshness and sweetness on the palate. Hard not to glug this straight away. There is also some structure underneath making this a classy example of Côtes du Rhône which outperforms many from this appellation. Andy Howard MW - Marts 2022
Beskrivelse
Dette er den dejligt saftige Côtes du Rhône fra Marie-Pierre d'Ardhuy og Eric Plumet, der slår deres folder oppe på det stadig ikke videre kendte Massif Uchaux, der ligger på højde med Cairanne og Rasteau bare tættere på Rhône-floden. Hun fik vingården foræret af sin far Gabriel d'Ardhuy (Domaine d'Ardhuy i Bourgogne) da hun afsluttede sin vinøse studier tilbage i 1981, og siden har hun sammen med sin mand været først mønsterbryderen og siden selve frontfiguren i den transformation fra konventionel drift til økologi og biodynamisk landbrug, som mange vinbønder på Massif Uchaux kastede sig ud i, allerede inden myndighederne havde fået de formelle rammer for en certificering af bæredygtigt landbrug på plads, og det var derfor ingen overraskelse at Marie-Pierre og Eric i 2007 var blandt de første, som hentede den officielle AB- og Demeter-certificering i økologi og biodynamik.
2021 er præget af et meget køligt forår og bød på voldsom frost i morgentimerne den 8. april. Men oppe på Massif Uchaux slap de nådigt og på La Cabotte blev ”kun” 2 ha. berørt og i resent af den ujævne sommer og særdeles våde høst hjalp det, som Marie-Pierre formulerer det: ”at vores urtete med brændenælde, røllike, kamille sammen med vores hornmøg har været meget nyttigt og hjulpet med til at styrke immunforsvaret i vores vinstokke.”
Høsten er maskinel og fandt i 2021 sted i perioden mellem den 11. og 22. september. Der blev foretaget en sortering af frugten, hvor blade, insekter og beskadigede druer blev taget fra, inden alle stilke blev fjernet og druerne knust forud for gæringen uden fremmede gærstammer i Thermo regulerede stål- og betontanke. For at intensivere profilen blev den frit løbende vin efter gæringen blandet med en del "vin de presse" hvorefter den modnede i tankene indtil slutningen af februar. hvor den blev tappet på flaske uden klaring eller filtrering og med sympatisk lav svovltilsætning.
Som det forstås en dejlig "ærlig" vin hvor der ikke er spekuleret i særbehandling af de enkelte druesorter og hvor fadene er blevet smidt på porten fordi man her prioriteter frugt og garrigue. Missionen lykkes og virker nærmest om at den såkaldt ”kølige” årgang bidrager til friskheden og delikatessen. Dejlig frugtfyldt med friske brombær, solbær og hindbær i front, men også peber, rosmarin og salvie, som tilsammen etablerer en frodighed, som kun kan fascinere. Det er ikke nogen voldsom vin, men den fylder munden og rammer kontakten til glimtet i øjet. Ikke mindst fordi den også er begavet med en næsten salt mineralitet og allerede afrundede tanniner.
Prøv den for eksempel sammen med en kul grillet kryddersaltet oksecuvette med kartofler sauteret i olivenolie med mynte på toppen, og en sidevogn med grillede brombærglaserede rødbeder.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.
Producent
Domaine La Cabotte er Marie-Pierre d'Ardhuy og hendes mand Eric Plumet's livsværk. Endnu inden hun var færdig med sine studier i vin avl og ønologi, fik hun i 1981 ejendommen foræret af sin far Gabriel d'Ardhuy.
Ud over at være den berømte vinmager og ejer af Domaine d'Ardhuy i Bourgogne var han også forelsket i Provence og vinene fra Côtes-du-Rhône, så da det gamle forfaldne stenhus og de tilhørende 45 ha. kom til salg slog han til, selvom ejendommen lå på det dengang ganske upåagtede Massif d'Uchaux i den nordøstligste del af departementet Vaucluse.
La Cabotte læner sig i udtalen op af det franske feel-good udtryk "ça bône" og dufter også lidt af både garrigue og mistral, men egentlig kommer ordet direkte fra Côte-d ‘Or, hvor cabottes er fællesbetegnelsen for de små stenhuse, der er rejst rundt omkring på de gyldne skråninger til opbevaring af redskaberne og for at beskytte vinbønderne mod regn og rusk. Da Marie-Pierre d'Ardhuy i sin tid valgte at kalde sit nye sted for La Cabotte, var det således en fint følt kærlighedserklæring til barndommens land.
Marie-Pierre brugte det meste af 5 år på at renovere bygningerne, revitalisere de 10 ha. som allerede var tilplantet og i 1986 fik hun forstærkning da en forelsket Eric Plumet valgte at "købe" hele pakken. Siden har Marie-Pierre sammen med Eric været først mønsterbryderen og siden selve frontfiguren i den transformation fra konventionel drift til økologi og biodynamisk landbrug, som mange vinbønder på Massif Uchaux kastede sig ud i allerede inden myndighederne havde fået de formelle rammer for certificering af det bæredygtigt landbrug på plads.
Marie-Pierre fortæller at det langtfra har været en dans på roser men at belønningen i form af en særlig stolthed, god samvittighed og et usædvanligt sammenhold blandt de mange ligesindede vinbønder får alle de bump, der har været på rejsen, til at fortone sig. Den officielle AB- og Demeter-certificering i økologi og biodynamik kom i hus i 2007, og siden har 2 af de fineste mærkedage i kalenderen været dels den i oktober hvor de ligesindede vinbønder i "Groupe Bio Dyn Dingues Donc" (!) mødes for at fylde deres kohorn med komøg og begrave dem, dels den i april hvor de mødes igen for at høste deres horn med beriget møg, som kaldes BD500 (se billedet til højre).
Data & fakta:
- Druesorter: Grenache, Syrah and Mourvèdre for de blå og Grenache Blanc og Clairette for de grønne. Derudover også Cinsault, Counoise og Vaccarese i Châteauneuf-du-Pape
- Praksis: Biodynamisk landbrug, økologisk produktion med inddragelse af månefaser. Behersket tilsætning af svovl
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber (ikke hvert år) og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 30 ha. i 180-275 meters højde i Côtes-du-Rhône og Côtes-du-Rhône Village Massif d'Uchaux samt 1,5 ha. i Châteauneuf-du-Pape
- Årlig produktion: Omkring 130.000 flasker
- Certifikater: AB- og Demeter-certificering
- Relation: Hos Løgismose siden juli 2020
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Distrikt
Cotes-du-Rhone er den generiske appellation for Rhonedalen og den dækker dermed et 200 km langt område og mere end 170 byer. Appellationen dækker både rød, hvid og rosévin, men i praksis er langt de fleste vine røde og lavet på en blanding af Grenache, Syrah og Mouvedre. Hvidvine laves blandt andet på Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc og Viognier. Langt størstedelen af vinene indenfor appellationen kommer fra den sydlige Rhonedal, og pga appellationens størrelse, er der stor spredning i kvalitet og pris. Generelt er dyrkningsforholdende gode i Rhonedalen med lune, tørre somre, og vinene er kendt for at være saftige og let krydrede med alkohol i den højere ende.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter