Domaine Courbet blev en del af Løgismose familien i sommeren 2020 efter at vi først havde smagt et par af deres vine på den smukt beliggende restaurant Le Grand Jardin i Baume-les-Messieurs ikke så langt fra det berømte Château-Chalon. Restauranten drives af ægteparret Christine og Didier Favre, som virkelig har fingeren på pulsen når det gælder om at finde ud af hvad der opad og nedad i Jura, og alene deres vinkort er en omvej værd, hvis man for eksempel er på vej fra Bourgogne ned mod Geneve for at komme med SAS hjem til København.
Vi rekvirerede prøver for at få det fulde billede af hvad Domaine Courbet kunne og stod for. Og så er den historie såmænd ikke så meget længere. Vi fik en herlig oplevelse med en stribe seriøse autentiske vine præget af stor u forceret drinkability og Damien Courbet ville gerne samarbejde med os. Det eneste problem er at rigtig mange franske restauranter også er forelskede i de små mirakler, der sker i den lille kælder, og derfor er der tale om begrænsede mængder af de forskellige vine, som vi har valgt at bringe i sortiment.
Domaine Courbet er en af de mange små vingårde, der ligger med udsigt op mod det berømte Château-Chalon. Familien etablerede sig tilbage i 1867 og frem til sidst i 1970’erne var der tale om typisk blandet landbrug. Så valgte Damien Courbet ’s far Jean-Marie at satse på vinproduktionen og op gennem 1980’erne blev de 8 ha., som nu leverer frugten til kælderen, tilplantet med vinstokke. Damien, der efterhånden er blevet 44 år, vidste tidligt, at han ville følge i sin fars fodspor, og efter ophold hos blandt andre Olivier Zind-Humbrecht i Alsace, Olivier Merlin i Macon og Nicolas Potel I Bourgogne vendte han i 2004 hjem til gården for at arbejde skulder ved skulder med sin far.
Det blev starten på en langsom drejning mod økologi. Men far og søn havde ikke travl. De vidste, at vinstokkene krævede langt længere tid end den myndighederne foreskrev, hvis de skulle blive ved med at levere i kvalitet, og Damien ønskede ikke, som han har formuleret det, ”at tumle ind i den mur”, som mange af kollegaerne i "Nez dans le Vert" havde fortalt om. Ecocert blev først involveret i projektet i 2015, og der er derfor først vinene fra årgang 2019 og frem, som bærer det økologiske stempel.
Domaine Courbet parceller er nogenlunde ligeligt fordelt mellem appellationerne Château-Chalon og Côtes du Jura og de er tilplantet med lige dele Savagnin og Chardonnay, som til sammen tegner sig for over 90% af produktionen. Derudover er der også henholdsvis 0,8 og 0,3 ha. med de 2 blå druer Trousseau og Poulsard, som resulterer i 2 rødvine som altid er forudbestilt inden de overhovedet er tappet på flaske.
”Jeg er en del af en generation, der har tilladt sig at undre sig. Økologi er en overbevisning, en filosofi, som i år som 2016, hvor alt for meget regn førte til udbredte problemer med meldug, og 2017, hvor frosten stjal de fleste knopper, får os til at stå fast. Økologi betyder flere medarbejdere, lavere afkast og større usikkerhed, men jeg er blevet gladere for mine vine, og det er hele pointen. Egentlig drejer det sig bare om at bevare fornøjelsen ved at drikke vin og ved at arbejde". -Damien Courbet