Côte Rôtie
2019 - Pierre Gaillard
/cote-rotie/p/77298
Anbefalinger
Jancis Robinson
17/20
Jancis Robinson
Tasted blind. Very expressive – the viognier shining through to offer perfume and fruitiness alongside a note of black pepper and clove. A ripe palate with lots of fruit, and moderate acidity. Well-judged fine tannins and an opulent finish with a peppery twang. Alistair Cooper MW - Oktober 2020
-
Beskrivelse
-
Producent
-
Oprindelse
Beskrivelse
Årgang |
2019
|
Land |
Frankrig
|
Region |
Rhône
|
Distrikt |
Côte Rôtie
|
Producent |
Pierre Gaillard
|
Vinmager |
Pierre Gaillard
|
Druer |
Syrah (90 %)
|
|
Viognier (10 %)
|
Nettoindhold |
0,75
l
|
Lukkeanordning |
Naturkork
|
Produktionsform |
Konventionel
|
Restsukker |
2,0 g/l
|
Fadlagret |
Ja
|
Lagring |
100% afstilkning. 18 måneder på fad. 50% nye.
|
Serveringstemperatur |
15 - 17 °C
|
Varenr.: |
219552 |
Producent
Robert Parker udtrykker det meget præcist, når han skriver: "Pierre Gaillard har nu mere end 20 års erfaring, så han kan ikke længere betragtes som en "up and coming superstar". Den status har han for længst nået".
Pierre Gaillard har arbejdet sig op ved hjælp af stædighed og hårdt arbejde. I starten sammen med Guigal hvor han var med til at etablere La Turque som et benchmark i Côte Rôtie, og undervejs skrabede han penge sammen, så han kunne købe sit første stykke jord. Det skete i 1981, hvor Pierre erhvervede små 3 ha. på en stejl skråning oppe bag ved Chavanay, og efter at have ryddet den sandede østvendte skråning og anlagt terrasser til vinstokkene var det, der skulle blive til "Clos de Cuminaille", en realitet.
Siden er det gået slag i slag og Pierre Gaillard kan i dag tilbyde en af de mest interessante kollektioner i nordlige Rhône skabt på et spændende miks af frugten fra egne eller lejede vinmarker kombineret med frugten fra betroede druedyrkere.
Hele potentialet mødes i kælderen som ligger udenfor landsbyen Malleval højt oppe på skråningerne langs Rhônefloden. Her gærer druerne til vin i rustfrit stål eller træ alt efter type. Omrøring, overpumpning og sidenhen omstikning begrænses til et minimum og resultatet er en gennemgående transparence og lykkelig elegance i alle vinene, som er ganske enestående.
Læs mere
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.
Distrikt
Côte-Rôtie er den nordligste appellation i Nordrhone. De stejle marker ned mod Rhonefloden ligger op til 330 meters højde, og de mange solskinstimer har til dels resulteret i navnet Côte-Rôtie, som betyder "den stegte skråning". Appellationen er ca 200 ha. Som udgangspunkt findes der to forskellige jordbundstyper, "Cote Brune" med mørk, jernholdig schist og "Cote Blonde" med lys granit, sand og kalksten. Kun rødvin på Syrah må produceres indenfor appellationen, men som noget særligt er det tilladt at blande 20% grønne druer i af druetypen Viognier. Vinene fra Côte-Rôtie er eftertragtede og kostbare og har potentiale for et langt liv i flasken.
Domaine Pierre Gaillard, Pilat Regional Natural Park, Lieu-dit "Chez Favier", 42520 Malleval, Frankrig
True
Pierre Gaillard
Domaine Pierre Gaillard, Pilat Regional Natural Park, Lieu-dit "Chez Favier", 42520 Malleval, Frankrig