Familie Barge har arbejdet på de historiske Côte-Rôtie skråninger siden 1860 og har stædigt formået at holde fanen højt trods Plylloxera, verdenskrige, den ufattelige frost i 1956 og de kanonkugle store hagl i 1963. Siden 1978 har familien selv tappet og solgt hele deres produktionen, og sammen med Marcel Guigal, René Rostaing og Robert Jasmin har de været frontløbere i det, vi i dag godt tør kalde revitaliseringen af Côte-Rôtie.
Le Combard kommer fra vulkanske skråninger og de terrasser højt oppe på Côte Blonde, som familien har revitaliseret i 1970’erne (33%) og omkring årtusindeskiftet (67%). Til sammen drejer det sig om frugten fra 3 ha. på skifer, granit og gneiss, som har ligget brak siden 1. verdenskrig og som frem til 2006 indgik i familiens generiske Côte-Rôtie.
Vinstokkene på terrasserne kultiveres økologisk, og på skråningerne, hvor det er umuligt at færdes i de våde perioder praktiseres den såkaldte culture raisonné. Høsten er naturligvis manuel med en nursing af drueklaserne samtidig med at de plukkes. De hele drueklaser gæres i beton uden fremmede gærstammer og med kun få omrøringer og overpumpninger, hvorefter den unge vin fyldes på brugte nærmest neutrale demi-muids og foudre hvor den modner i 24 måneder inden den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
En charmerende, parfumeret, nærmest sexet vin, som bekræfter alle de lokales råberi om, at 2016 er et af de helt store år på Côte-Rôtie. Nærmest en overflod af hindbær og brombærfrugt, som trækker udtrykket i en Burgundisk retning hvis det ikke var for pikante autentiske indslag af hvid peber, lakridsrod og en ulmende røgelsespind. Ikke voldsom, men med en herlig saftighed, smeltende tanniner og mægtig energi på den atletiske måde. Det er modernisme og traditionalisme i samme glas, og det er svært ikke at lade sig forføre!