Siden relanceringen i 1986 er Vin de Constance konsekvent kommet med på listerne over denne verdens topvine. Det er den første sydafrikanske vin i historien, der bliver solgt og distribueret fra Bordeaux indflydelsesrige negociant huse, og det er den første sydafrikanske vin, der er havnet helt oppe blandt de 10 øverste på Wine Spectators liste over de bedste vine, som de forskellige smagsdommere kom forbi i løbet af det forgangne år.
Med andre ord en ikonisk vin, der virkelig er en smuk ambassadør for sin region, sit terroir og de nathøstede druer, den er skabt af. Og så har den i tilgift mere end 300 års historie med i bagagen. Så hvis du holder af søde vine er den helt korte historie: Dette en vin, som bare skal opleves!
At vinen distribueres fra Bordeaux er ikke så underligt fordi Klein Constantia Estate i maj 2011 blev overtaget af de investorer Zdenek Bakala og Charles Harman i maj 2011, som i 2012 fusionerede med de 2 Bordeaux-vinpersonligheder Bruno Prats og Hubert de Boüard og deres Stellenbosch-baserede vingård "Anwilka" for at få den rette ekspertise med om bord.
Klein Constantia ligger dirrende smukt i en korridor ved foden af Table Mountain syd for Cape Town hvor vindene og den særlige salte fugt fra havet skaber et særligt mikroklima. Der er tale om i alt 146 ha. hvoraf godt 100 ha.- er tilplantet med vinstokke og siden 2011 kar Klein Constantia kunnet kalde sig "WWF Conservation Champion" på grund af deres bæredygtige landsbrugspraksis, som også prøver at omfavne den oprindelige flora og fauna.
Der er udelukkende tale om frugt fra Muscat Blanc à Petits Grains eller Muscat de Frontignan, som de vælger at kalde den hos Klein Constantia. Vinstokkene står på en række parceller i forskellig højde og med forskellig eksponerings for solen og herfra høster man i en periode, der altid strækker sig langt ud over en måned, først om natten, fordi det stadig er brændende varmt, partier med relativt lavt sukkerindhold, men til gengæld højt syreindhold og derefter stadig sødede druer indtil høstarbejderne til sidst i det kølige efterår en efter en plukker rosinerede og delvist ædelt rådne druer. Med andre ord en høst filosofi, der minder om den, vi kender fra tyske Mosel, men frem for at fremstille en række vine med forskellige sødmegrader bliver de enkelte vine forvandlet til bare en vin af den unge kældermester Matthew Day.
Uanset høsttidspunktet sker der en minutiøs sortering inden alle stilke fjernes hvorefter druerne/mosten får lov til at trække i op til 2 uger inden de/den presses og fyldes på 500 liters fade hvor mosten uden fremmede gærstammer i løbet af 6-12 måneder forvandles til en række meget forskellige vine. De forskellige vine modner herefter i 36 måneder i et batteri af nye franske egefade, ungarske egefade, franske akaciefade og større foudre hvorefter Matthew Day får besøg af Bruno Prats, Hubert de Boüard og et hold af inviterede internationale eksperter med henblik på sammenstik af den endelige cuvée. Endelig følger aftapningen i den karakteristiske asymmetriske 500 ml. flaske som er et remake af den oprindelige mundblæste flaske designet af den italienske glaskunstner Bruno Papa. Flasken er (uden indhold) udstillet på det internationale designmuseum i London.
Fornem balance mellem sødmen, det relativt høje naturlige alkoholindhold og så den fine syre som løfter oplevelsen fra start til slut og bringer en drinkability som er ganske usædvanlig i flokken af seriøse og ædelt søde vine. Dejlige noter af moden citrus, kvæde, kandiseret og syltet appelsin, honning og duftroser. Fyldig, aromatisk og cremet (naturligvis) i munden med mere citrus, kvæde, litchi og fascinerende småeksotiske krydderier. Fornem længde og kompleksitet. Sublimt!