Provinsen Friuli er et af de fineste hvidvinsområder i Italien, og her producerer "de sorte damer" alias Lis Neris nogle vine, som hvert år stryger helt til tops såvel i de italienske guider som hos de internationale meningsdannere. Det er Alvaro Pecorari, der er manden bag Lis Neris forvandling, og i dag bliver han ikke bare bliver kaldt vinmager, men også vinmagiker, men trods den betydelige succes har han sammen med sin kone Lorena og datteren Federica bevaret en befriende beskeden attitude.
De producerer en meget overbevisende serie af basisvine, som de har valgt at kalde deres ”Tradizionali”, og på toppen af dem kommer så "Vini Premium Monovarietale", som i dag består af 4 enkeltmarks vine, som ganske enkelt er det smukkeste hvide firkløver af enkeltdruevine fra nogen vingård i den italienske vinindustri. Og som det ikke er nok er der også de såkaldte "Vini Premium Cuvée" hvor Alvaro Pecorari sammenstikker de internationale druesorter efter en formel, som hvert år delvis bestemmes af de klimatiske forhold.
Den mest ekstravagante af dem er denne cuvée som med sit navn ”Confini” (grænsen) kommer os i forkøbet og tager hul på den debat, vinen i årenes løb har forårsaget. Er det her Alvaro Pecorari går til grænsen, går han over stregen, eller er der måske slet ingen grænser for hans skaberkraft?
Den estimerede italienske vinguide Veronelli mener det sidste og noterede i 2020, da de smagte vinen for første gang: “Confini per un vino che non ha confini è un ossimoro particolarmente gradito: i suoi profumi e sapori sono di una eccezionale e sconfinata ampiezza,” som i vores ydmyge oversættelse bliver til "Confini er en vin, uden grænser med særdeles imødekommende oxymorone (paradoksale) aromaer og en exceptionel og grænseløs dybde i smagen”.
Det er Pinot Grigio, som får lov til at udgøre rygraden i vinen, og ifølge Alvaro Pecorari bidrager Pinot Grigio med struktur, bredde, blødhed og varme. Herefter tilføjes Gewürztraminer for mere parfume og større aromatisk tyngde og endelig justeres der til sidst med Riesling for at opnå den rette syrebalance og forøge den samlede kompleksitet.
Høsten er manuel med en soignering af klaserne både ude i vinmarken og inden de ryger direkte ned i den pneumatiske presse. Herfra får den frit løbende most lov til at sætte sig i op til 48 timer inden den uden brug af pumper fyldes på 500 liters franske fade, hvor først den alkoholiske gæring uden fremmede gærstammer, siden den malolaktiske gæring og til sidst den egentlige modning sur Lie finder sted. Den endelige cuvée sammenstikkes efter 11 måneder, hvorefter vinen tappes på flaske og gemmes væk i yderligere 12 måneder, inden den frigives til salg.