Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.759,50
Collioure Rouge
- 6 stk. 1.759,50
345,-
460,- pr. l.
6 stk.
1.759,50
293,25 pr stk.
Spar 310,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
91-93
Joe Czerwinski - April 2018
Beskrivelse
Domaine Bila-Haut og dets omkring 60ha med veleksponerede parceller i Côtes-du-Roussillon blev en del af Michel Chapoutier snart verdensomspændende projekt i slutningen af 1999, og efter noget, der lignede 6 års tænkepause, begyndte der at drysse superintense Roussillon vine ud på markedet. Vine som både udfordrede, overraskede og begejstrede de internationale anmeldere.
Der fulgte imidlertid ingen parceller i Collioure med i købet, da Domaine Bila-Haut ligger omkring 60 km. for langt mod nord, og det er først med denne 2016'er, at Michel Chapoutier debuterer med en rødvin fra denne lille perle af en vin- og kunstner by på kanten af den spanske grænse.
Druerne kommer fra nogle højt beliggende terrasser med især gamle Grenache vinstokke, som Michel Chapoutier fik for at købe/leje i 2010. Egentlig var det tanken at al frugten skulle gå til Frankrigs svar på Vintage Port, Banyuls Rimage, men da der også var plantet en del af de hvide Grenache varianter fremstillede man på eksperimentalbasis en hvid Collioure i 2014, og da vinen blev rost til skyerne og kaldt en "Killer Wine" var det nærliggende også at lade den røde Collioure blive en del af pakken.
Hovedsageligt Grenache Noir suppleret af en lille smule Mourvèdre. fra 40-80 år gamle vinstokke, der høstes manuelt og lægges i plastkasser i de tidlige morgentimer inden det bliver alt for varmt. Druerne køres derpå i kølebil op til vingården i Latour de France. Her fjernes alle stilke så nænsomt som muligt hvorefter de næsten hele druer løftes op i store betontanke hvor adskillige overpumpninger langsomt sætter gæringsforløbet i gang og i løbet af 4-5 uger, når det der er tilbage af druerne er sunket til bunds er mosten forvandlet til vin. Vinen modner herefter i 16 måneder dels i beton (70%) dels i 600 liters overvejende brugte demi-muids frem mod det endelige sammenstik og aftapningen på flaske, der sker efter en let filtrering.
Resultatet er en dejlig fyldig, men ikke anmassende snarere fløjlsagtig og krydret vin med masser af modne kirsebær, blåbær og brombær både til næsen og i munden. Der er også en fornemmelse af chokolade og andre søde krydderier fra den del af vinen, der kar kysset fadene, og efterhånden som den får lidt luft stiger saftigheden i glasset og begejstringen hos dem der er så heldige at få lov til at smage den, og dem er der ikke så mange af uden for Frankrig. 75% af produktionen nydes fortsat af lokalbefolkningen og de mange turister i den idylliske badeby, der bærer vinens navn.
Producent
Michel Chapoutier har siden han i 1989 trådte ind i det ærværdige familiefirma i Tain l’Hermitage udviklet sig fra blot at være next generation til at være et rock star lignende ikon i vinens verden. han købte sig tidligt fri af indflydelse fra og hensyn til familien og påbegyndte en ekspansiv omlægning til bæredygtig økologisk produktion på et tidspunkt hvor mane af kollegaerne fortsat hævdede at det var om ikke umuligt så alt for risikabelt.
De tog fejl, og i løbet af de sidste 30 år er M. Chapoutier blevet et forbillede for en hel generation af vinmagere, som gerne ville ned ad den bæredygtige vej samtidig med, at Michel Chapoutiers eventyrlyst og vilje til at spænde buen til bristepunktet bragte ham langt væk fra de historiske skråninger i det nordlige Rhône. Således fandt han allerede vinterbeskæftigelse i Victoria i Australien i 1997 og med købet af Domaine de Bila-Haut i 1999 begyndte det europæiske eventyr, som nu ud over Frankrig også omfavner Spanien, Portugal og Tyskland.
Domaine de Bila-Haut var imidlertid det første franske eventyr udenfor Rhône-dalen og angiveligt også det projekt, der står Michel Chapoutier nærmest. Således bliver domainets topvine altid præsenteret efter de helt store vine fra Hermitage og Côte-Rôtie, når der inviteres til smagning i på hovedsædet i Tain l’Hermitage, og i løbet af de sidste 10 år har blandt andre David Schildknecht fra The Wine Advocate og den respekterede britiske rapporter Jancis Robinson gavmildt delt ud af deres begejstring for vinene.
Efter købet var der stille omkring Domaine de Bila-Haut i samfulde 6 år mens Michel Chapoutier og hans team prøvede at indstille de flere steder 70-100 år gamle Grenache- og Carignan vinstokke på de stejle skiferrige skråninger til det strenge biodynamiske regelsæt og hvor det ikke kunne lade sig gøre blev der plantet Syrah således at det nordlige Rhônes kongedrue kunne komme til at profilere vinene.
Parallelt med Michel Chapoutiers søgen efter det optimale udtryk i Roussillon arbejdede de lokale myndigheder hen imod en profilering af de bedste landsbyer efter samme model som den vi kender fra Côtes du Rhône og i dag er de 5 landsbyer Lesquerde, Caramany, Tautavel, Latour de France og Les Aspres ved at etablere sig som en overbygning til Côtes du Roussillon Villages.
Forunderligt nok har Michel Chapoutier med købet af Domaine de Bila-Haut etableret sig i 3 af dem. Vel og mærke inden de modtog myndigheders kvalitetsstempel.
Chapoutier, vingårde og vinhuse:
- Domaine Tournon - Victoria (Australien) 1997
- Domaine de Bila-Haut - Roussillon (Frankrig) 1999
- Dominio del Soto - Ribera del Duero (Spanien) 2005
- Dos Lusiadas - Douro (Portugal) 2009
- Schieferkopf - Alsace (Frankrig) 2009
- Trenel - Bourgogne, Beaujolias og Loire (Frankrig) 2015
- Schieferkopf - Pfalz, Franken og Baden (Tyskland) 2015
- Château des Ferrages - Côtes de Provence (Frankrig) 2016
- Domaine Roc Folassière - Côtes du Rhône (Frankrig) 2017
- Domaine Saint-Etienne - Costières de Nîmes (Frankrig) 2017
Michel Chapoutiers vine fra Domaine Bila-Haut blev en del af Løgismosefamilien i april 2020. Du finder vores aktuelle sortiment her.
Oprindelse
Region
Den store og varierede sydfranske region, Languedoc-Roussillon strækker sig fra Nimes og Montpellier i øst i et bredt stræk langs kysten vestover til den spanske grænse. Languedoc er den østlige del som er meget franskpræget, mens den vestlige er tydeligt influeret af nærheden til Spanien og den catalanske kultur. Hele området nyder godt af det tørre og lune Middelhavsklima, som giver optimale forhold for druemodning. Grenache er meget udbredt, særligt i Roussillon hvor den bla. bruges til produktion af hedvine, men også Carignan og Syrah samt en række internationale sorter sorter som Chardonnay og Merlot findes i bred udstrækning.Distrikt
Collioure ligger i det sydøstlige hjørne af Roussillon i Sydfrankrig tæt på den spanske grænse. Appellationen dækker geografisk samme område som Banyuls, dvs ca 1000 ha, men Banyuls bruges kun til områdets forstærkede vine, mens Collioure bruges til til de tørre bordvine (dvs under 15% alk). Vinmarkerne er placeret i fuld sol på terrasser med udsigt til Middelhavet, og både rød, hvid og rosé produceres. Grenache, Syrah og Mouvedre skal udgøre min 60% af blandingen, resten udgøres af Carignan og Cinsault. Rosé laves af samme sorter, men det er tilladt at tilsætte op mod 30% Grenache Gris. Hvid laves på hovedsageligt Grenache Blanc og Grenache Gris. Vinene er ofte fyldige, krydrede og bærer tuydeligt præg af den høje grad af modenhed i druerne.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter