Le Petit Clos er den meget fine 2. vin til den ikoniske chilenske rødvin Clos Apalta. Vinen som i hele det nye millennium har løftet baren for, hvad vi OGSÅ kan forvente fra landet, der ellers er bedst kendt for at forsynes med som regel drikkelige, men oftest forglemmelige hverdagsvine.
Clos Apalta stod længe alene, og den frugt, der ikke kvalificerede sig til at løfte vinen, forsvandt ned i fadene til nogle af Lapostolles andre vine, men lige siden Clos Apalta flyttede ind i sit helt nyt topmoderne vineri totalt adskilt fra Lapostolles øvrige aktiviteter, har rygterne svirret om, at Charles de Bournet og hans team pønsede på at introducere en 2. vin efter den samme model, som praktiseres på slottene i Bordeaux. Og i det tidlige forår 2017 kunne rygterne så veksles til vished, da den første årgang (2014'eren) af Le Petit Clos ramte markedet.
Der er tale om et lidt andet udtryk fra Apalta’ s unikke terroir, med en lidt anden drueblanding med mere fokus på Cabernet Sauvignon og med en nogen yngre gennemsnits alder på de vinstokke som ender med at levere frugten til vinen i et forsøg på, som Alexandra Marnier Lapostolle har formuleret det, at vise "hvor smukt de yngre vinstokke kan levere, selvom de endnu ikke er klar til at bidrage til Clos Apalta."
Og det giver god mening, når man smager denne 4. udgave af vinen fra 2017-årgangen, som efter en langstrakt høst i perioden fra den 23. februar og helt frem til den 25. april, endte med at blive en fornem efterfølger til den meget roste 2016’er angiveligt fordi man tog sig tiden til at høste smukt modne druer efter en nøje afstemt plan, som tog højde for vinstokkenes alder og de forskellige parcellers eksponering.
Druerne blev dobbeltsorteret ved ankomsten til vingården hvorefter alle stilke blev fjernet manuelt forud for gæringen uden fremmede gærstammer i brugte 7.500 liters franske fade. Herefter er vinene modnet 6 måneder på 100% nye franske barrique hvorefter der via prøver fra de enkelte fade blev taget stilling til, hvad der skulle ende som Clos Apalta, og hvad der skulle blive til denne Le Petit Clos, som efterfølgende er modnet videre i de franske fade i 16 måneder frem mod sammenstik af den endelige cuvée og aftapningen på flaske der fandt sted den 23. oktober 2019 uden forudgående klaring eller filtrering.
"When I first came to Apalta, it struck me – unique geography, climate and old vines that are not grafted. The potential that lay hidden in this incredible place came to reality with the creation of Clos Apalta." Jacques Begarie - Chief Winemaker