Clos Apalta er den ultimative ikoniske chilenske rødvin, som i hele det nye millennium har løftet baren for hvad vi også kan forvente fra landet, der ellers er bedst kendt for at forsynes med som regel drikkelige men bestemt forglemmelige hverdagsvine. 2005-årgangen af dette Bordeauxblend fra Colchagua-dalen var den første chilener der strøg helt til tops på Wine Spectator årlige Top 100-liste efter at 2000 og 2001-årgangene tidligere med henholdsvis en 2. plads og en 3. plads havde varslet hvad, der var i vente, og senere har den gavmilde James Suckling tildelt 2014-årgangen sine ultimative 100-point, hvorved Clos Apalta også blev den første chilenske (og sydamerikanske) vin, der hamrede ind i loftet hos de internationale kritikere. Et kunststykke som 2017-årgangen i øvrigt har gentaget, mens denne 2016’er har måttet ”nøjes” med 99-point fra samme Suckling.
Der er tale om frugt fra en af de ældste vinmarker tilplantet med Cabernet Sauvignon og Carmenère i Chile. Den blev i 1994 erhvervet af Alexandra Marnier Lapostolle (sjette generation i Grand Marnier-familien) og hendes mand Cyril de Bournet, som i et par år havde været på jagt efter unikt chilensk terroir, således at de kunne forfølge drømmen om at vise verden, at der også kunne produceres enestående vine i Chile. Lapostolle lagde således fra land på et relativt højt niveau, og da de i 2000 lancerede den første Clos Apalta (1997-årgangen) som deres top vin, ramte de i første forsøg en nerve og en finesse, som de internationale kritikere ikke tidligere havde opdaget i chilenske vine. Resten er som man siger historie og allerede i 2005 flyttede Clos Apalta ind i et helt nyt topmoderne vineri totalt adskilt fra Lapostolles øvrige aktiviteter.
2016 er et fint år i Chile hvor forsinket blomstring og frugtsætning på grund af kulde og ankomsten af den berygtede El Niño langsomt blev indhentet af en lang varm sommer, således at man i perioden fra den 10. marts og frem til den 19. april kunne høste smukt modne druer efter en nøje afstemt plan som tog højde for vinstokkenes alder og de forskellige parcellers eksponering. Druerne bliver dobbeltsorteret ved ankomsten til vingården hvorefter alle stilke (helt uhørt) blev fjernet manuelt inden der skete en let knusning forud for gæringen, der afhængig af druesorten skete enten i brugte 7.500 liters franske fade eller direkte i nye franske barrique. Herefter modnede både vinene fra Cabernet Sauvignon, Carmenère og Merlot i 6 måneder på 100% nye franske fade hvorefter der ved smagning af vinene fra de enkelte fade blev taget stilling til, hvad der skulle ende som Clos Apalta og hvad der skulle blive til 2. vinen Petit Clos. Herefter modnede de udvalgte fade videre i 18 måneder inden den endelige cuvée blev sammenstukket og efterfølgende tappet på flaske som ét Lot den 20. august 2019 uden forudgående klaring eller filtrering.
"When I first came to Apalta, it struck me – unique geography, climate and old vines that are not grafted. The potential that lay hidden in this incredible place came to reality with the creation of Clos Apalta." Jacques Begarie - Chief Winemaker