På trods af at vinen sælges som en ydmyg Bordeaux Blanc er dette en af de mest spændende, ja opsigtsvækkende nyheder på hvidvinsscenen i Bordeaux i det nye millennium.
Det er Olivier Bernard fra Domaine de Chevalier i Pessac-Leognan og Chateau Guiraud i Sauternes som i efteråret 2011 købte Chateau Haut Caplane, som trods en fremragende beliggenhed mellem Château Rieussec, Château Guiraud og selveste Château d'Yquem aldrig formåede at slå igennem på den internationale vinscene. Det opsigtsvækkende var (og er) at Olivier Bernard, hans søn Hugo samt vinmageren Thomas Stonestreet valgte at vende tingene på hovedet ved at hævde at Sauternes terroir var mindst lige så kvalificeret til produktion af tørre hvidvine som det i Pessac-Leognan, og med denne 5. udgave af Lune d'Argent Blanc, der er den helt centrale vin i det nye projekt fører de på fornemste vis bevis for sagen.
Hugo Bernard fortæller da også at 2017 på det nærmeste var en perfekt årgang for Clos des Lunes. Først gled man i modsætning af mange andre i f.eks. Entre deux Mers og Côtes de Francs nærmest fri af frosten da den ramte i april og siden fulgte en vækstsæson med den helt rette kombination af kølige dage, tørt vejr og endnu køligere nætter, så da høsten gik i gang den 23. august var alle forudsætninger for at producere transparente, friske, sprøde og forfriskende hvidvine med både dybde og stil til stede. Der er tale om en manuelt i morgentimerne og samtidig også en selektiv høst. Hvilket vil sige at parcellerne "betjenes" både 2 og 3 gange for at klippe klaserne på det optimale tidspunkt og da man høstede de sidste druer den 12. september, nåede man i mål inden vejret slog om og regnen kom og straffede de mange, som endnu ikke havde fået hele høsten i hus.
Olivier Bernard har investeret i yderligere parceller og de oprindelige 31 ha. er nu vokset til 45 ha. tilplantet med i omegnen af 70% Semillon og 30% Sauvignon Blanc og med en gennemsnitsalder på vinstokkene på 32 år. Alt arbejde i vinmarkerne udføres efter økologiske principper og målet er at konverteringen vil være gennemført således at der kan flages med det økologiske certifikat senest i 2025.
Vinfremstillingen på Clos des Lunes trækker naturligvis på erfaringerne fra Domaine de Chevalier. det er det samme team og dermed den samme ekspertise, ja det er sågar de samme pneumatiske presser (der bliver kørt ned fra Domaine de Chevalier) som forsigtigt trækker mosten ud af de hele drueklaser. Der opereres med en kold bundfældning i op til 4 døgn inden gæringen uden fremmede gærstammer i 5.000 liters rustfri ståltanke hvorefter 3/4 af vinen modner i tankene mens den sidste 1/4 fyldes på barrique. Den endelige cuvée er sammenstukket efter 6 måneder og tappet på flaske i februar 2018.
En smuk vin som stadig står knivskarpt. Intens og kompleks næse med noter af lind og akacie, eksotiske hvide frugter og moden citrus. Rig og generøs i munden med et godt spændingsniveau. Lychi og mango pakket ind i citrus og dertil en dejlig salt mineralitet som på imponerende vis bidrager med rankhed og reducerer fornemmelsen af sødme.
"The objective of Clos des Lunes is clearly defined: to create a fine dry white wine that will with time become part of the same legend that describes the sweet wines of Sauternes." Olivier Bernard