Clos de Vougeot er med sine 50,6 ha. den største af Grand Cru vinene på Côte de Nuits, og på én gang en fascinerende og frustrerende størrelse. Fascinerende på grund af de historiske vingesus og frustrerende på grund af, at den berømte vinmark nu er splittet op blandt mere end 80 forskellige ejere, som enten selv producerer deres bud på en Clos de Vougeot eller sælger druerne videre til négocianterne, som derpå byder ind med endnu flere versioner af vinen.
Clos de Vougeot er samtidig den eneste af Grand Cru’erne (bortset fra et lille stykke af Mazoyères-Chambertin), der strækker sig helt ned til hovedvejen D974 mellem Dijon og Beaune, og de fleste er enige om, at hvis det ikke havde været for muren som munkene opførte i 1300-tallet, så var den nederste flade del af vinmarken blevet taget ud af ligningen.
Arnaud Mortet har 0,32 ha. med omkring 60 år gamle vinstokke midt på skråningen lige nedenfor den berømte parcel, som tilhører Château de la Tour. Der er plantet til en tæthed på 10.000 vinstokke pr. ha., hvilket i de mest gavmilde år giver Arnaud Mortet op mod 1.500 flasker at gøre godt med. Andre gange må han nøjes med det halve!
Den lille parcel passes efter økologiske principper og efter en smuk vækstsæson, hvor det mest af alt havde handlet om beskæringer, blev druerne høstet mellem 8. og 12. september. Og da de allerfleste af drueklaserne var smukke og sunde, valgte Arnaud at gære vinen med 30% druer, hvor de sidste cm. af stilken havde fået lov til at blive siddende for at bringe den mest delikate del af den mineralitet, som stilkene altid gemmer på i spil. Et tidsrøvende arbejde, som endnu kun meget producenter er indstillet på at betale prisen for!
Vinen er gæret i en lille rustfri stålfermenter uden fremmede gærstammer, og efterfølgende modnet 18 måneder i fade (75% nye) fra François Frères berømte Tonnellerie i Saint Romain. Herefter er den endelige vin blevet sammenstukket og tappet på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
Første årgang fra Arnaud Mortets nye/totalrenoverede kælder og helt sikkert en af de bedste vine der er produceret på Clos de Vougeot i 2017. Allerede meget generøs efter bare få minutter i glasset og derfra et kalejdoskopisk fyrværkeri og moden rød bærfrugt, der svømmer væk i krudt og tobak fra fadene for til sidst at ende i et udtryk, som nærmest har en sødmefyldt midte inden smeltende bløde tanniner og næsten salt mineralitet vil det anderledes. Det er ikke uden grund, at vor tids største Bourgogne ekspert Allen Meadows tørt konstaterer at dette er "Good Stuff".