Jérôme Billard har siden han vendte hjem til familie-domainet i 2003 efter have høstet erfaring på selveste Château Petrus i Pomerol og Dominus i Napa vist sig at være en gudsbenådet vinmager med en uhyggelig sans for detaljen og et grønt hjerte der banker for miljøet uden at der gås på kompromis med den klassiske velsmag. De første 10 år brugte han på en kontrolleret omstilling til bæredygtig produktion både i marken og i kælderen og siden 2014-årgangen har alle vinene båret det økologiske stempel.
Toppen af kransekagen fra Noblaie er med årene gået hen og blevet denne Chinon Rouge Pierre du Tuf, som nu kun lanceres i de bedste årgange. Jérôme producerede vinen på skrømt og ikke helt med faderens velsignelse allerede samme år, som han vendte hjem til gården, og han har senere kaldt Pierre du Tuf hans lille ungdomsoprør og forsøg på ikke at glemme historien i én og samme flaske.
Der er tale om frugten fra families bedst eksponerede og ældste vinstokke fra parceller på skråningen op mod og oppe på selve det porøse plateau på sydsiden af Vienne-floden, hvor mængden af kridtrig tuffeau i jordbunden er størst. Klaserne soigneres allerede under plukningen og fremme i kælderen løftes de, efter at alle stilke er fjernet, op i et 7.000 liters ovalt kar, som er udgravet i kældergulvet. Jérôme fortæller, at gæringskarret angiveligt er udgravet allerede i 1500-tallet, og at den porøse kalk er tætnet af hundredvis af årganges aflejringer af vinsten.
Druerne forvandles til vin i det gamle kar uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol, og når den har fået lov til at sætte sig fyldes den med en simpel hævert på en blanding af amfora og brugte 500 liters fade, som er placeret en etage længere nede familiens kalkstensgrotte. Vinen får lov til at modne i 14 måneder og i hele rejsen frem mod det endelige sammenstik og aftapningen på flaske er der så lidt svovl indblandet, at Jérôme kunne skrive ”sans sulfites” på etikkerne. Det gør Jérôme imidlertid ikke, for som han siger: "Jeg vil nødig i bås med de tusindvis af skrækkelige svovlfri vine, der bliver ved med at komme på markedet."
En smuk og udtryksfuld vin med masser af brombær, sorte kirsebær og violer, der fornemt bliver bakket op af modningens komplekse krydderier. Helt tør, velstruktureret og efterhånden som den får lidt luft saliggørende saftig og med en tannisk finesse til sidst, som burde kunne veksle enhver Cabernet Franc skepsis til begejstring. Ganske enkelt endnu en gang en af de bedste og mest respekterede rødvine, der produceres i hele Loire-dalen, og i tilgift historisk og unik. Kun topcuvéerne fra Domaine Bernard Baudry, Charles Jouget og måske Olga Raffault kan lege med her!
"The finest Chinon offers some of the best-value reds in the world" og "Domaine de la Noblaie is a swiftly up-and-coming Chinon estate to keep one’s eye on." Jason Wilson i artiklen "Big Love for Loire" publiceret på Antonio Galloni's toneangivende VINOUS i juli 2020
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.