Nøgleord
Karakteristika
Flaskelagring
Domaine de la Noblaie, 21 Rue des Hautes Cours, 37500 Ligré, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
For de fleste i Chinon handler det meste om de røde Cabernet Franc vine, men med Jérôme Billard, som vendte hjem til familie domainet i 2003 efter have høstet erfaring på selveste Château Petrus i Pomerol og Dominus i Napa, er det anderledes. Han har en stor passion for Chenin Blanc og den udmønter sig i den overraskende botrytis rige "La Part des Anges" og så denne knastørre og gnistrende rene "Chante le Vent", der bliver skabt på frugten fra omkring 50 år gamle vinstokke, der står højt på en øst- sydøst vendt vind om sust tuffeau skråning (Chante le Vent betyder vindens susen).
Høsten er manuel og da Chenin Blanc i særdeleshed på østvendte skråninger modner meget uregelmæssigt tager høstarbejder turen op gennem vinmarker en 3-4 gange for at plukke druerne netop den dag de rammer den perfekte balance mellem modenhed og livgivende friskhed. Klaserne soigneres allerede i vinmarken og endnu engang nede foran vingården inden de hele klaser falder direkte ned i den pneumatiske presse. Mosten får herefter lov til at bundfælde i et døgns tid inden gæringen uden fremmede gærstammer hovedsageligt i rustfrit stål. Men i 2019 eksperimenterede Jérôme Billard også med længere skind kontakt og gæring i gamle fade og amforaer inden vinene fra de forskellige plukninger til sidst modner sammen sur Lie i 6 måneder uden malo i det rustfri stål frem mod aftapningen på flaske i april.
Resultatet er en pirrende, dirrende frisk vin med duft af sprøde æbler, pærer og kaprifolium, der stråler på en bund af lime, modne citroner og ikke alt for bitter grape. Ganske fyldig, men først og fremmest aromatisk og velafbalanceret og så med en lille ekstra gevinst til sidst i form at fin læskende mineralitet. Et modernistisk nærmest kompromisløst take på druen Chenin Blanc. Bare ærgerligt, at der ikke er så meget af den fordi frosten kom snigende den 4. april og stjal frugten fra næsten 3 ha.
Årgang | 2019 |
Land | Frankrig |
Region | Loire |
Distrikt | Chinon |
Producent | Domaine de La Noblaie |
Vinmager | Jérôme Billard |
Druer | Chenin Blanc (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 |
Lukkeanordning | Naturkork |
Produktionsform | Økologisk |
Alkoholprocent | 13,6 % |
PH-værdi | 3,17 |
Restsukker | 0,9 g/l |
Syreindhold | 4,9 g/l |
Svovlindhold | 20 mg/l |
Lagring | 6 måneder sur Lie i rustfrit stål. |
Forventet holdbarhed | 5-7 år fra høståret. |
Serveringstemperatur | 7 - 9 °C |
Varenr.: | 217131 |
Jérôme Billard har siden han vendte hjem til familie domainet i 2003 og efter mødet med Élodie Peyrussie i 2006 forvandlet Domaine de la Noblaie fra en pålidelig konventionel vingård til et exceptionelt økologisk domaine som sætter Chinon på verdenskortet og sammen med Domaine Bernard Baudry, Olga Raffault, Philippe Alliet, Charles Jouget, Domaine Grosbois og Château de Coulaine begaver os med nogle af de mest interessante og endnu økonomisk overkommelige vine på planeten.
Det er Cabernet Franc som spiller hovedrollen og når den som her før lov til at klatre op på de porøse tuffeau skråninger bliver resultatet i de forskellige kategorier nærmest sublimt, og da der samtidig bliver skabt vine fra gamle beplantninger med Chenin Blanc tilbyder Jérôme Billard og Élodie Peyrussie os hele pakken.
Jérôme Billard er barnebarn af Pierre og Jacqueline Manzagol som købte domainet relativt sent i livet og nærmest på hobbybasis tappede de første flasker i 1955. Deres datter Madeleine giftede sig i 1968 med François Billard og sammen forvandlede de to la Noblaie til en rigtig vingård og da Jérôme kom hjem for at arbejde skylder ved skulder med sin far var arealet mere end fordoblede fra 5 til 12 ha.
Far og søn allierede sig i 2006 med den erfarne agronomist René Morlat fra L’Institut National de la Recherche Agronomique med henblik på undersøgelser af jordbundsforholdene på de forskellige parceller. Dels for at definere de cuvéer, som la Noblaie producerer i dag, dels for at lægge en plan for den gradvise omlægning til økologisk produktion, som Jérôme så brændende ønskede sig.
Samarbejdet kom til at strække sig over flere år og kom sidst også til at handle om frasalg og tilkøb af vinmarker. Ansøgningen om certificering kom i 2011 og omfattede næsten 18 ha., og fra og med 2014-årgangen har alle vinene båret det økologiske stempel.
Domaine de la Noblaie er i dag vokset forbi de 24 ha. fordelt på 18 forskellige jordbundtyper hvorfra frugten veksles til 8 forskellige vine, med et så imponerende bundniveau at Jason Wilson, der skriver for Vinous og er en af vor tids største Loire eksperter, i juni 2020 efter en omfattende smagning konkluderede: ”Domaine de la Noblaie is a swiftly up-and-coming Chinon estate to keep one’s eye on.”
Élodie Peyrussie har de senere år udviklet sig til en gudsbenådet amatørfotograf, og når man fornemmer stemningen omkring domainet i Chinon gennem hendes linser, stiger lysten til at besøge La Noblaie. To af hendes skud ses som nr. 1 og 3 til højre. Dels Jérôme Billard, der har smidt skjorten for at tømme fadet, som vinen Pierre du Tuf har gæret i, for skind og skaller, dels solnedgangen set fra familiens hyggeplads foran domainet. De 2 andre billeder er et skud fra fadkælderen der er gravet ud i tuffeau skrænten ved siden af domainet samt et billede af det samlede team efter den veloverståede høst i 2019.
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.
Chinon ligger ved Vienne floden i Touraine i Loiredalen omkring den historiske by Chinon. Både rød , hvid og rosé produceres her, men Chinon er blandt de få appellationer i Loiredalen, der producerer overvejende rødvin. Chenin Blanc bruges til de få procent af appellationens vine, der er hvide, og for de røde er Cabernet Franc kongen. Der laves generelt to typer: lette, florale vine fra de grusholdige jorde tæt ved floden og mere mørke, rige og taniske vine fra den gule "tuffeau jaune", en kombination af sand og fossiler dannet for ca 90 mio år siden.
Nøgleord
Karakteristika
Flaskelagring