Badia a Coltibuono Riserva er et benchmark for hele Chianti Classico og et subtilt bevis på hvor raffineret en Sangiovese domineret vin kan blive, når man prioriterer delikatesse frem for ekstraktion og ikke overgiver sig til de små nye fades tyranni.
Vinen er elsket af vin aficionados over hele verden, og da Stucchi Prinetti familien jævnligt åbner endog meget gamle flasker til smagninger rundt omkring i verden, er der mange historier om vinens eventyrlige holdbarhed i omløb. En myte man kan få be- eller afkræftet, hvis man tager ophold på klosteret og besøger restauranten, som stadig flager denne vin i årgange helt tilbage til anden verdenskrig.
Her er der tale om den endnu unge Riserva fra 2015-årgangen, som er et af de lykkelige år i Toscana, hvor man efter en lang varm og nærmest perfekt vækstsæson til sidst fik netop de rette mængder nedbør til, at man fra den 9. september og en lille måned frem kunne høste sunde modne druer i gavmilde mængder, som betød, at arbejdet ved sorteringsbordene oppe på den nye vingård de fleste dage nærmest var en ren walkover.
Vinen er, efter at alle stilke er fjernet og en let knusning af druerne, gæret i rustfrit stål uden brug af fremmede gærstammer og efter endt gæring er tankene kørt op til kældrene under det gamle kloster, der ligger 18 km. borte. Her er vinen fyldt på klosterets mægtige batteri af gamle franske og østrigske fade (600-3.000 liter) hvor den traditionen tro er modnet i 24 måneder inden turen går tilbage til den moderne vingård hvor den endelige vin er sammenstukket og tappet på flaske uden forudgående klaring eller filtrering. En forunderlig rejse frem og tilbage som ikke mange vine udsættes for, men Roberto Strucchi og hans vinmager Maurizio Castelli er overbeviste om, at de ikke ville kunne skabe den samme vin uden opholdet i klosterets historiske kælder!
Lige nu er vinen kun ved begyndelsen af sin rejse. Smuk rubinrød og slet ikke så mørk som så mange andre. Den har en dejlig duft af især saftig sure brombær, der smelter smukt sammen med de stadig markante krydderier fra 24 måneders ophold på franske og østrigske egefade. Derpå er vinen saftig og blød i munden med en elegant og generøs eftersmag, der får tilført ekstra friskhed af de modne og bestemt meget venlige tanniner.
Skænk den i store glas og giv den tid til at slippe finesserne fri, og server gerne helt simpelt til de bedste udskæringer af gris og kalv (også gerne lever) som får en tur på grillen sammen med årstidens grøntsager og til sidst dryppes med frisk grøn toskansk olivenolie og citron.