Dette er den 18. årgang af Cheval des Andes, der som Joaquín Hidalgo fra Vinous formulerer det startede med ”fransk kærlighed til koncentration og modenhed og endte med en lige så fransk kærlighed til balance og lokalt argentinsk terroir.” I første omgang et joint venture mellem Pierre Lurton fra Château Cheval Blanc i Saint Emilion og Terrazas De Los Andes, og i de senere år – især efter at vinmageren Gérald Gabillet gjorde vinen til sit særlige projekt – et stadig mere selvstændigt og fransk projekt.
Der er tale om en vin, som sammenstikkes af frugten fra 2 forskellige terroirs. Dels de oprindelige 32 ha. på Las Compuertas i 1.070 meters højde ved Lujàn de Cuya, dels de 15 ha. på La Consulta i 1.100 meters højde i Valle de Uco, som kom med i 2002.
Alle stilke blev fjernet og frugten fra de forskellige parceller gærede hver for sig i 3.000 og 8.000 literts rustfrit stål, nogle med de naturlige gærstammer andre med opformerede gærkulturer og fra juli og 14 måneder frem fulgte modningen, 40% i overvejende nye franske barrique, 40% i lidt større 400 liters franske fade, mens de sidste 20% for anden gang modnede i 2.500 liters østrigske foudre for igen at trække udtrykket i en lidt mere frugtig retning. Den endelige cuvée er herefter sammenstukket, filtreret og tappet på flaske i januar 2020.
2015 og 2016 var allerede meget overbevisende, og James Sucklings begejstrede 100-point anmeldelse af 2017-årgangen taler for sig selv. Lige nu ligger han og lurer med 98-point, men det var inden frigivelsen, så mon ikke der er en opgradering på vej fra den gavmilde turbosmager?
Vinen distribueres nu via grossist netværket i Bordeaux og modtager tidligere og større opmærksomhed fra anmelderkorpset. Hesten fra Andesbjergene har lagt sig i overhalingsbanen og selv de små ændringer på etiketten signalerer, at meget mere nu handler om elegance.
Med hensyn til billedet: Nej det er ikke den store flaske. Den er meget mere imponerende og vi venter på fotografen.