Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.167,50
Châteauneuf-du-Pape Rouge Vieilles Vignes BIO
- 6 stk. 2.167,50
425,-
566,67 pr. l.
6 stk.
2.167,50
361,25 pr stk.
Spar 382,50
Anbefalinger
Falstaff Magazin
92
Peter Moser - April 2022
Jancis Robinson
16,5
Andy Howard MW - Marts 2022
Beskrivelse
Dette er den fine Châteauneuf-du-Pape fra Marie-Pierre d'Ardhuy-Plumet og Eric Plumet, der ellers slår deres folder oppe på Massif Uchaux, hvor deres Domaine La Cabotte og øvrige vinmarker befinder sig. Hun fik vingården foræret af sin far Gabriel d'Ardhuy (Domaine d'Ardhuy i Bourgogne), da hun afsluttede sin vinøse studier tilbage i 1981, og siden har hun sammen med sin mand været først mønsterbryderen og siden selve frontfiguren i den transformation fra konventionel drift til økologi og biodynamisk landbrug, som mange vinbønder på Massif Uchaux kastede sig ud i allerede inden, myndighederne havde fået de formelle rammer for certificering af det bæredygtigt landbrug på plads.
I 2007 fik de muligheden for at købe tilsammen 0,57 ha. med gamle vinstokke i Châteauneuf-du-Pape, og selvom det - som Marie-Pierre senere har udtrykt det - var "både alt for lidt og alt for dyrt", valgte de at slå til for at udleve drømmen om at producere biodynamisk vin i den fornemste appellation i det sydlige Rhône.
Der er tale om en lille plet lidt nord for det sted der hedder Le Palestor, hvor de tilstødende parceller tilhører henholdsvis Beaucastel, Roger Perrin og Vieille Julienne-Daumen, og de første vinstokke blev sat i en såkaldt kaostilplantning med 8-10 forskellige druesorter, sådan som det stadig var skik i årene efter anden verdenskrig. Og det har Marie-Pierre og Eric ikke ændret på. De har blot plantet nyt når enkelte vinstokke gik til, og i 2014 fordoblede de så deres engagement i Châteauneuf-du-Pape, da de igen slog til da 0,8 ha. på Les Chapouins med hovedsageligt Grenache oprindeligt tilplantet i 1929 kom til salg.
For at bevare den genetiske arv og for at beskytte de gamle vinstokke begge steder anvendes der udelukkende biodynamiske præparater ligesom alt maskinel er pensioneret. Pløjningen mod ukrudt udføres således af familiens hest, som trækkes op på en trailer og transporteres de 20 km. fra La Cobotte og ned til de to parceller.
Høsten er naturligvis manuel og blev i 2020 klaret på en enkelt dag, nærmere bestemt den 18. september. Der skete en soignering af klaserne da de nåede frem til vingården i 25 kilos kasser og herefter blev de hele klaser med hjælp fra et transportbånd ført direkte op i en thermoreguleret ståltank, hvor de i løbet af 3 uger blev forvandlet til vin uden hjælp fra fremmede gærstammer. Herefter modnede vinen 18 måneder i en blanding af foudre samt nye og brugte barrique hvorefter den endelige cuvée blev sammenstukket og takket på flasken den 17. november 2021 uden forudgående klaring eller filtrering og med sympatisk lav svovlstabilisering.
Bonusinfo: ”Cabottes” er fællesbetegnelsen for de gamle stenhuse, der er opført rundt omkring på de gyldne skråninger i Bourgogne, for at vinbønderne kunne komme i ly, når det regnede og ruskede. Da Marie-Pierre d'Ardhuy i sin tid valgte at kalde sit nye sted for La Cabotte, var det således en fint følt kærlighedserklæring til barndommens land.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.
Producent
Domaine La Cabotte er Marie-Pierre d'Ardhuy og hendes mand Eric Plumet's livsværk. Endnu inden hun var færdig med sine studier i vin avl og ønologi, fik hun i 1981 ejendommen foræret af sin far Gabriel d'Ardhuy.
Ud over at være den berømte vinmager og ejer af Domaine d'Ardhuy i Bourgogne var han også forelsket i Provence og vinene fra Côtes-du-Rhône, så da det gamle forfaldne stenhus og de tilhørende 45 ha. kom til salg slog han til, selvom ejendommen lå på det dengang ganske upåagtede Massif d'Uchaux i den nordøstligste del af departementet Vaucluse.
La Cabotte læner sig i udtalen op af det franske feel-good udtryk "ça bône" og dufter også lidt af både garrigue og mistral, men egentlig kommer ordet direkte fra Côte-d ‘Or, hvor cabottes er fællesbetegnelsen for de små stenhuse, der er rejst rundt omkring på de gyldne skråninger til opbevaring af redskaberne og for at beskytte vinbønderne mod regn og rusk. Da Marie-Pierre d'Ardhuy i sin tid valgte at kalde sit nye sted for La Cabotte, var det således en fint følt kærlighedserklæring til barndommens land.
Marie-Pierre brugte det meste af 5 år på at renovere bygningerne, revitalisere de 10 ha. som allerede var tilplantet og i 1986 fik hun forstærkning da en forelsket Eric Plumet valgte at "købe" hele pakken. Siden har Marie-Pierre sammen med Eric været først mønsterbryderen og siden selve frontfiguren i den transformation fra konventionel drift til økologi og biodynamisk landbrug, som mange vinbønder på Massif Uchaux kastede sig ud i allerede inden myndighederne havde fået de formelle rammer for certificering af det bæredygtigt landbrug på plads.
Marie-Pierre fortæller at det langtfra har været en dans på roser men at belønningen i form af en særlig stolthed, god samvittighed og et usædvanligt sammenhold blandt de mange ligesindede vinbønder får alle de bump, der har været på rejsen, til at fortone sig. Den officielle AB- og Demeter-certificering i økologi og biodynamik kom i hus i 2007, og siden har 2 af de fineste mærkedage i kalenderen været dels den i oktober hvor de ligesindede vinbønder i "Groupe Bio Dyn Dingues Donc" (!) mødes for at fylde deres kohorn med komøg og begrave dem, dels den i april hvor de mødes igen for at høste deres horn med beriget møg, som kaldes BD500 (se billedet til højre).
Data & fakta:
- Druesorter: Grenache, Syrah and Mourvèdre for de blå og Grenache Blanc og Clairette for de grønne. Derudover også Cinsault, Counoise og Vaccarese i Châteauneuf-du-Pape
- Praksis: Biodynamisk landbrug, økologisk produktion med inddragelse af månefaser. Behersket tilsætning af svovl
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber (ikke hvert år) og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 30 ha. i 180-275 meters højde i Côtes-du-Rhône og Côtes-du-Rhône Village Massif d'Uchaux samt 1,5 ha. i Châteauneuf-du-Pape
- Årlig produktion: Omkring 130.000 flasker
- Certifikater: AB- og Demeter-certificering
- Relation: Hos Løgismose siden juli 2020
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Distrikt
Chateauneuf-du-Pape er en historisk appellation mellem byerne Orange og Avignon i den sydlige del af Rhonedalen. I vinmarkerne med de runde, hvide sten "Galets", stortrives Grenache druen, og den bruges både solo og i kombination med sorter som Syrah, Mouvedre og Counoise i de fyldige og krydrede rødvine, appellationen er kendt for. Appellationen inkluderer også hvidvine, som ligeledes hyppigst er blends af forskellige sorter her i blandt Grenache Blanc, Rousanne, Clairette og Bourboulenc. I alt er 13 druesorter tilladt i Chateauneuf-du-Pape. Særligt rødvinene, som klart udgør den største del af produktionen, anses for at være de mest prestigefyldte i den sydlige Rhonedal, og vinene har generelt godt potentiale for udvikling i flasken.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter