Michel og Bastian Tardieu har 3 forskellige røde Châteauneuf-du-Pape vine på programmet, som en stadig voksende skare af vinelskere trofast følger, og som de forskellige smagsdommere altid bedømmer tårnhøjt. Den mest spektakulære af dem er denne Cuvée Spéciale, og som det ses af de allerede publicerede bedømmerne, er vi på vej temmelig højt op på richterskalaen. F.eks. noterer Jeb Dunnuck ved siden af sine imponerende 95-97 point, at dette er "a killer wine and unquestionably one of the gems in the vintage."
Frugten til Cuvée Spéciale kommer fra en lille sandet parcel på Bas de la Crau, der står med mere end 100 år gamle vinstokke. Indtil for et par år siden blev det anført at der var tale om ren Grenache, men nu har man opdaget, at der i årevis har været ”gæster” i vinmarken og drueblandingen opgives derfor til 99% Grenache og så 1% fra gamle mystiske uidentificerede vinstokke.
Vinen er gæret til vin i rustfrit stål udelukkende med hele drueklaser for at give vinen et lidt friskere udtryk og en profil der peger tilbage mod en svunden tid. Den er modnet først 12 måneder i to og tre år gamle 228-liters fade fra Allier og Tronçais og derpå yderligere 12 måneder i foudre inden den er sammenstukket og tappet på flaske uden klaring eller filtrering.
Michel Tardieu vælger at tage afsæt i historien om glasset, der er halvtomt eller halvt fyldte glas afhængig af øjnene som ser, når han skal beskrive sine vine fra 2017.
Kvantitativt blev der hverken i nord og syd noget at råbe hurra for. Frost i forbindelse med blomstringen og udbredte udbrud af coulure (dårlig frugtsætning) på næsten alle skråninger fulgt af en alt for tør sommer ledte frem til den ringeste høst siden anden verdenskrig. Det betød at stort set alle Maison Tardieu-Laurents samarbejdspartnere triste og frustrerede stod med halvtomme tanke, da Michel og Bastian var på tourné for at købe de vine, der skulle fylde fadene til 2017-kollektionen.
I forhold til 2016 er der 25-50% mindre at gøre godt med, og på nogle vines vedkommende har Tardieu-Laurent valgt at limitere salget for at tilgodese de toprestauranter, som har vinene på kortet rundt omkring i verden.
Dufter vi til og smager på vinen i de halvt fyldte glas er der imidlertid grund til glædes. Vinstokkene formåede, godt hjulpet af vinbøndernes utrættelige arbejde i vinmarkerne, at tackle årets ekstreme vækstbetingelser. De fleste steder modnede den frugt der var tilbage til perfektion og Michel Tardieu beretter at 2017 også er historien om en most, der de flere steder var af en så genial kvalitet, at hans partnere også var entusiastiske omkring kvaliteten.
Michel Tardieu opfordrer os derfor til ikke at glemme vinene fra 2017-årgangen, bare fordi de kommer på bagkanten af 2015 og 2016, og lover os over en kam "pragtfuldt velafbalancerede vine"!
Om denne Cuvée Spéciale lever op til dette skudsmål? Mon ikke!!