Fint udviklet og stadig vital Bordeaux fra den fine 2016-årgang, som charmerede sig ind i sortimentet, da vi smagte den for første gang tilbage i december 2021. At tale om et "Château" er ligesom på så mange andre vingårde egentlig lidt af en tilsnigelse og så gør det jo heller ikke så meget at den fine "Tour de Gilet" på etiketten heller ikke længere står. Men de bygninger, som findes på stedet, står på tomten af det, der engang var Abbey de Gilet, som blev opført i 12-hundrede tallet på nogle små holme ude i det, der dengang var de svært fremkommelige sumpe nord for Bordeaux, og over en af dørene står der da også mejslet "Gilet", som i denne sammenhæng betyder "varmestue". Så fra slot, til tårn, til varmestue!
Sumpene blev i det 16. århundrede vekslet til frugtbart agerland takket være hollandske ingeniører, som anlagde et spindelvæv af afvandingskanaler (de såkaldte ”Jalles”), men da der ingen tradition var for at dyrke druer på markerne mellem kanalerne da Haut-Medoc fik sin Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) tilbage i 1936 kom disse særprægede arealer i kommunerne Ludon og Macau ikke med i det fine selskab, og dette har INAO endnu ikke følt sig foranlediget til at ændre. Så fra Haut-Medoc til Bordeaux på etiketten på trods af, at det klassificerede Château La Lagune ligger blot et par km. borte i sammen kommune.
Château Tour de Gilet ejes i dag af Ambrosia Vins de Propriétés, der er et miks mellem et negociant foretagende og et rådgivningsfirma der via datterselskabet Vitigestion står for administrationen af og vinfremstillingen på et dusin forskellige slotte, og fremfor at vedligeholde faciliteterne på alle slottene har de valgt at etablere et moderne vinifikationscenter på Chateau Maucamps, hvor vinmageren Claude Gaudin har skabt sig et navn på at forvandle frugten fra såkaldte "Petits Château" til interessante vine.
Frugten fra de forskellige "ø'er" høstes maskinelt og køres de 4 km. over til Chateau Maucamps hvor alle stilke fjernes efter en soignering af drueklaserne. Herefter knuses druerne let hvorefter de forvandles til vin og efterfølgende modner i 12 måneder i betontanke md en klaring undervejs. Herefter følger en let filtrering og aftapningen hvorefter vinen modner videre i flaskerne i 12 måneder inden frigivelsen til salg.
En mørk og fortsat vital Bordeaux hvor det høje indhold af Merlot givet er befordrende for saftigheden og jovialiteten. En dejlig blanding af moden frugt især solbær, sorte kirsebær og blommer såvel i næsen som i munden. fint afbalanceret med blide og modne tanniner og selvom der både er lidt svampe og lidt skovbund til stede, så er der ingen efterårsstemning over vinen. Det er ganske flot!