Chateau Faugères, 33330 Saint-Étienne-de-Lisse, France
True
Château Rocheyron
Chateau Faugères, 33330 Saint-Étienne-de-Lisse, France
Chateau Faugères, 33330 Saint-Étienne-de-Lisse, France
Indtast din e-mail og vi sender dig en engangskode, som du kan bruge til at logge ind med. Når du er logget ind kan du ændre din adgangskode. Bemærk: Engangskoden er kun gældende i 15 min.
Vi har nu sendt dig en e-mail med en engangskode.
2014 - Château Rocheyron
995.00
DKK
995,00James Suckling 96 James Suckling
Wine Spectator 93 Wine Spectator
Robert Parker - The Wine Advocate 92 Robert Parker - The Wine Advocate
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Med denne 2014 ’er er Peter Sissick for alvor ved at finde ind til den stil han gerne vil forbindes med på Château Rocheyron. Det startede ellers skidt og helt frem til august kunne Peter ikke udelukke, at han for andet år i træk ville sælge hele høsten til anden side. Men så kom 8 uger med højtryk, herlige lune sensommerdage og nok så vigtigt store temperatursvinger mellem nat og dag, og den 30. september kunne det der skulle blive Peter ’s hidtil bedste høst på Château Rocheyron gå i gang. Der blev høstet uden stress helt frem til den 18. oktober (det er lang tid på en vingård med bare 8 ha.) efterhånden som druerne blev perfekt modne rundt omkring i vinmarkerne, og høstudbyttet blev i tilgift det hidtil højeste i den nye æra.
I 2014 indeholder vinen hele 94% Merlot og bare 6% Cabernet Franc. Druerne er gæret til vin i 7 cementtanke og 3 rustfri ståltanke, der i størrelse er tilpasset diversiteten i ejendommens jordbundsforhold. Efter gæringen er vinen modnet 18 måneder på fade (35% nye for at ”værne om frugten” som Peter udtrykker det) og siden sammenstukket i rustfrit stål. Herefter er vinen efter at den har fået lov til at samle sig tappet på flaske uden klaring eller filtrering.
Selvom vinstokkene stadig er mærker af alt det der følger med efter årtier med konventionel drift mærkes det tydeligt at Peter er i fuld gang med at fintune sin nye darling i Saint Emilion, og man kan blive en lille smule rundtosset af at tænke på hvad det ikke kan blive til når omlægningen til økologisk produktion om 6 til 8 år har fået lov til at sætte sig i vinmarken.
Lige nu kan vi glæde os over en dejlig koncentreret, men stadig liflig vin, der ikke skjuler sit tårnhøje indhold af Merlot. Der er en fin kerne af sveskeblommer og brombær der spiller fint sammen med et forfriskende lag af kirsebær og de sødere lettere eksotiske noter fra fadets chokolade, cedertræ og røg. Medium fyldig, stærkt fokuseret og qua de smukt integrerede tanniner i fremragende balance.
Vinen kan med fordel dekanteres i 1-2 timer inden serveringen så den bliver blødere og lidt mere parfumeret. Prøv den til langtidstilberedte svinebovlapper i egen sky, med asparges, morkler, frisk gedeost og masser af dild.
Årgang | 2014 |
Land | Frankrig |
Region | Bordeaux |
Distrikt | Saint-Emilion |
Producent | Château Rocheyron |
Vinmager | Peter Sisseck |
Druer | Merlot (94 %) |
Cabernet Franc (6 %) | |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Naturkork |
Antal flasker produceret | 11000 |
Alkoholprocent | 13,5 % |
Indeholder sulfitter | Ja |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 18 måneder på fad. 35% nye. |
Forventet holdbarhed | 15-20 år fra høståret. |
Varenr.: | 131886 |
“First we take Ribera, then we take Bordeaux” skrev Ole Troelsø i Børsen med Leonard Cohens berømte sang in mente, da han i maj 2011 for første gang skrev om Peter Sissick nye eventyr i Saint Emilion, og berettede at de 9.000 flasker at den første årgang af Château Rocheyron blev solgt på få uger et tidspunkt hvor ingen, eller i det mindste kun meget få, havde smagt vinen.
Det er ikke helt skidt at have en verdenssucces fra Ribero del Duero med i bagagen, når man vender ”hjem” til det distrikt, hvor man i sin tid blev formet som vinmenneske!
Château Rocheyron er et joinventure mellem Peter Sisseck og den spanske mangemillionær Silvio Denz, der har tjent sine penge i parfumeindustrien og siden ekspanderet med kunst, smykker og design i firmaet Lalique inden han bevægede sig ind i vinbranchen via opkøb af det store auktionshus Les Grands Vins Wermuth i Schweiz. Siden forstærkedes Silvio Denz passion for vin og opkøb af flere slotte i Bordeaux fulgte sammen med anparter i Clos d’Agon på Costa Brava. Her blev Peter Sisseck tilknyttet som konsulent i 2006, og i de efterfølgende år knyttede de to så stærke bånd, at de besluttede at give sig i kast med endnu et projekt.
Muligheden kom i 2009 da 7 ha. grænsende op til Château Laroque kom til salg, og herefter var Château Rocheyron en realitet. Der er tale om et stykke jord hvorpå der har været dyrket druer ”altid” med alt hvad det indbefattede i den anden halvdel af det 20. århundrede. Nu er Peter Sissick i gang med den svære konvertering til økologisk drift og han forventer, at det vil tage op mod 10 før druerne bliver i stand til at udtrykke hele det potentiale, som eksponeringen og jordbunden indeholder.
Der er blevet investeret maksimalt i alt der skal til for at behandle druerne på første klasse og forvandle dem til respektindgydende vine. Men målet er ikke at skabe mørke og intense vine med højt alkohol. Tværtimod: Målet er at fintune den særlige finesse og delikate friskhed, som ifølge Peter Sissick er Bordeaux’s særlige gave til vinens verden.
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.
Saint-Emilion ligger øst for Pomerol på Garonne flodens højrebred. Jordbunden er rig på ler og kalk og dermed køligere end grusbankerne i Haut-Medoc, hvorfor Merlot er den foretrukne druesort her. Cabernet Franc er sædvanligvis også med i drueblandingen i en klassisk Saint-Emilion og hos visse producenter også en smule Cabernet Sauvignon. Appellationen er relativt stor og dækker ca 5500 hektar, og mere end 800 producenter opererer her fra. Kun rødvin må produceres under appellationsnavnet, fadlagring anvendes bredt og de bedste vine har lang holdbarhed i flasken. Modsat Pomerol har man i Saint-Emilion en officiel klassifikation oprettet i 1954. Klassifikationen revideres ca. hvert 10. år og blandt appellationens bedste vine kan nævnes slotte som Cheval-Blanc og Ausone.