Sælges kun i OWC med 6 flasker ad gangen
Château Petrus - eller rettere bare Petrus, for noget slot er der jo ikke rigtig på stedet – er vel den ultimative kultvin.
En vin hvor efterspørgslen altid overstiger udbuddet, en vin hvor der ingen rimelighed er mellem prisen og vinen i glasset, og så alligevel en vin, som enhver, der bare er middelsvært forelsket i de røde dråber, bør opleve i det mindste en gang i livet.
Petrus har 11,4 ha. at gøre godt med alle placeret på toppen af plateauet i den allerøstligste del af Pomerol-appellation, hvor jordbunden har en særlig jern og lerholdig sammensætning, der har vist sig at passe fremragende til de Merlot vinstokke, der nu udgør 100% af beplantningen. Tidligere var der også en del Cabernet Franc, men da frugten fra disse vinstokke i en årrække aldrig kom med i den endelige vin blev disse vinstokke revet op og erstattet med Merlot.
Petrus var et af de første slotte, som begyndte at høste grønt for at intensivere druematerialet, og i visse årgange er det i dag mere end 50% af udbyttet, som bliver liggende i vinmarken eller rundtomkring det optiske sorteringsanlæg og sorteringsbordene foran kælderen. Druerne høstes altid sidst på dagen, og de senere år er man begyndt at plukke druerne bær for bær på den helt optimale eftermiddag. Således skulle der i 2016, efter høsten var gået i gang den 28. september, 14 eftermiddage til før hele høsten var i hus.
Vinen gærer parcel for parcel i 12 temperatursyrede betontanke i op til 4 uger inden den modner 19 måneder på 50% nye fade og 50% brugt en gang i forbindelse med 2014-høsten. Herefter klares den traditionelt med friske æggehvider (2 stk. pr. fad) inden den er aftappet uden forudgående filtrering i juli 2018.
Resultatet er år efter år en af de mørkeste, mest dramatiske og mest kompakte Bordeauxvine på markedet, der ved siden af frugten og fylden hyppigt også kommer med så meget drive og syre, at nydelsen sjældent står mål med renommeet, hvis den bare åbnes og skænkes indenfor sine første 10 leveår. Således stryger den sjældent helt til tops ved de forskellige blindsmagninger hvor man for astronomiske beløb kan opleve verdens mest ombejlede vine duellere imod hinanden.
Det er med andre ord ikke bare prisen, som gør, at man ikke bare lige snupper et par glas Petrus. Petrus kræver tid, også selvom Olivier Berrouet, der kom til som vinmager i 2008, har fået tilført vinen lidt større saftighed. Tid til at opleve et par dråber direkte fra flasken. Tid til dekantering, og så lang tid til at følge hvorledes den bare bliver ved med at udvikle sig mod større rummelighed og kompleksitet i glasset.
Petrus er naturligvis med i Neil Beckett's antologi "1001 VINE, du skal smage før du dør", baseret på bidrag fra ikke færre end 45 hovedsageligt britiske og amerikanske vineksperter, lige som Petrus også altid vurderes med stor respekt af de internationale smagsdommere.