Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 38.224,50
Château Mouton Rothschild
- 6 stk. 38.224,50
7.495,-
9.993,33 pr. l.
6 stk.
38.224,50
6.370,75 pr stk.
Spar 6.745,50
Anbefalinger
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
100
Mouton Rothschild hasn't skipped a beat since the sublime 2009 vintage! 2019 continues their winning streak with one of the wines of the vintage. Almost opaque in color, the nose resonates with its showy display of Asian spices, cigar wrapper, fresh herbs, cigar box, blackberries, crushed stone and cassis. Full-bodied, richly concentrated, opulent, and equally refined, the multi-layered display of flawlessly ripe berries, elegant textures, balance, freshness and flamboyance is what the great vintages of Mouton are all about. Jeff Leve - Marts 2022
Vinous by Antonio Galloni
99
Antonio Galloni - Februar 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
98+
William Kelley - April 2022
James Suckling
99
Januar 2022
Wine Enthusiast
98
Roger Voss -Januar 2022
Decanter Magazine
98
Jane Anson - Januar 2022
Wine Spectator
98
James Molesworth - Marts 2022
Beskrivelse
Mens naboerne Lafite og Latour har været i absolut topform i begyndelsen af det nye årtusinde er Mouton måske blevet en lille smule overset. Men siden baronesse Philippine de Rothschild i 2004 gjorde Philippe Dhalluin ansvarlig for produktion er det sket ting og sager, og de fleste toneangivende anmeldere mener, at slottet er tilbage på sporet, og, som de medtagne anmeldelser indikerer, måske mere til.
Metoden er lige så enkel, som den er kostbar. Lige som på de andre førende slotte er produktionen er ganske enkelt blevet sat ned, dels for at regulere markedet dels fordi man på grund af de skyhøje priser, vi betaler for vinene, har fået råd til at efterstræbe det allerypperste. På Château Mouton Rothschild er det således i dag kun omkring 60% af frugten, der vurderes til at være gode nok til at komme i betragtning til Le Grand Vin. Således høstes parceller med yngre vinstokke separat ligesom frugten fra de yngre vinstokke, der står rundt omkring mellem de gamle vinstokke, også trækkes ud af ligningen.
2019 er, takket være en solrig og varm sommer hvor vinstokkene i juli og august lige præcis fik brus nok fra oven til at enhver frygt for dehydrering viste sig ubegrundet, den midterste af 3 fremragende årgange i Bordeaux. Høsten blev indledt den 18. september, og selvom der faldt et par dråber i løbet af kampagnen, var betingelserne nærmest optimale så da den imponerende hær på næsten 400 drueplukkere bragte de sidste druer i hus den 5. oktober kunne Philippe Dhalluin konstatere at kvaliteten var enestående hele vejen rundt.
Druerne er efter en sortering både før og efter alle stilke blev fjernet og efter den obligatoriske knusning blevet forvandlet vil vin i den nye chais (fra 2012) parcel for parcel i 30 ståltanke og 56 egefade med indlagte glasstave (så man kan kigge ind i gæringstanken).
Le Grand Vin er efter omfattende smagninger sammenstukket i januar og derpå modnet i 100% nye fade med hyppige efterfyldninger først 12 måneder i den imponerende 100 meter lange Grand Chais (Tegnet af arkitekten Charles Siclis og indviet i 1926) og dernæst 6-8 måneder i La Cave de Deuxième Année frem mod klaringen med friske æggehvider og aftapningen på flaske.
Årets label på Château Mouton Rothschild er kreeret af grafikeren Olafur Eliasson og er en slags abstrakt portræt af slottet og årets puls på venstre bred. I forbindelse med frigivelsen udtalte Eliasson: "Solar iris of Mouton is a map of all the sunsets and sunrises that take place over a year at Château Mouton Rothschild. Depicting each hour of daylight and night-time that go into the growing of the grapes, it is a kind of signature for the vineyard, telling us something about the conditions in which the wine grew and the intimate relationship between the wine and its location. Tasting the wine connects us to the local environment, to the soil, and to the particular weather, seasons, and lighting of the place. Visible through the eye-like oculus at the centre of the label, the wine contains the golden sun, the earth, and the sky; it is local and it simultaneously bears a trace of the celestial."
Producent
Nathaniel de Rothschild forelskede sig i Château Brane Mouton tilbage i 1853 og købte slottet for et beløb som var mindre end det den tidligere ejer Isaac Thuret havde givet 23 år tidligere. Som det var skik og brug dengang gav han slottet sit familienavn og dermed var Château Mouton Rothschild en realitet, og en æra, som endnu ikke er slut, tog sin begyndelse. Château Mouton Rothschild er således det eneste slot af dem, der kom med i Napolien III's berømte 1855 klassifikation af vinene fra Gironde, som stadig ejes af den samme familie.
I de første mange år var mest tale om en prestigefyldt investering for baronerne i Rothschild familien og der var ikke rigtig nogen som havde lyst at flytte på landet. Det ændredes i 1922 da Nathaniel de Rothschild's barnebarn Philippe de Rothschild blot 20 år gammel fik nøglerne til slottet og i en periode på imponerende 66 år skabte det Château Mouton Rothschild, som vi kender i dag.
I løbet af 1970'erne blev hans eneste barn, datteren Philippine Seeres-Rothschild, mere og mere involveret i driften og da Philippe efter et langt og meget lystigt liv sov ind i 1988 opgav hun en karriere som skuespiller for at sikre at Château Mouton Rothschild kom sikkert ind i det 21. århundrede sammen med familiens andre slotte og den vigtige grossistforretning Baron Philippe de Rothschild SA., som stadig rummer Bordeaux' bedst kendte og mest solgte brand Mouton-Cadet.
Philippine - eller Madame de Rothschild, som hun foretrak at blive tituleret - døde i 2014 og i dag er det hendes søn Philippe Sereys de Rothschild der driver Château Mouton Rothschild videre sammen med sine søskende Camille Sereys de Rothschild og Julien de Beaumarchais de Rothschild.
Philippe de Rothschild regnes for at være den person som flyttede rundt på magtpositionerne i Bordeaux. Han var optaget af, at slottets vine svingede i kvalitet alt efter hvem der fik fingre i fadene, og han besluttede derfor, at hive både modningen og aftapningen hjem til slottet. I 1924 kom som en prøveballon de første slotsaftappede vine i handelen og siden den spektakulære Grand Chai tegnet af arkitekten Charles Siclis stod klar i 1926 har ingen fade med Le Grand Vin forladt Château Mouton Rothschild. I dag står der "mis en bouteille au château" på enhver Bordeaux vin med respekt for sig selv.
Da Philippe de Rothschild var sikkert tilbage i Frankrig efter krigen (familien er er jødisk afstamning) indledte han jagten på Premier Cru Classé dels ved gennem årene at investere et ukendt millionbeløb dels ved at indlede en vedholdende lobbyisme under mottoet "Premier ne puis, second ne daigne, Mouton suis!" (Jeg må ikke være i første, jeg vil ikke være i anden, jeg er Mouton!). Missionen lykkedes og i 1973 udstedte den daværende franske landbrugsminister Jacques Chirac et dekret, der løftede Château Mouton Rothschild op i Premier Cru Classé hvorefter Philippe de Rothschild ændrede sit motto til "Jeg er den første, jeg var den anden, Mouton er stadig den samme!"
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Pauillac ligger på venstrebred af Gironde floden mellem appellationerne St. Estephe og St. Julien. Jordbunden er rig på grus og Cabernet Sauvignon er ubetinget den mest plantede druesort flankeret af Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmenere. Appellationen er lige knap 2000 ha og vinene fra Pauillac anses for mange som værende ultimative repræsentanter for textbook venstrebreds Bordeaux. Hele 3 ud af de 5 slotte klassificeret som Premier Grand Cru Classé i 1855 klassifikationen ligger i Pauillac: Lafite, Latour og Mouton-Rothschild, og det er med til at positionere appellationen blandt de absolut mest prestigefyldte i Bordeaux. Kun rødvin kan produceres under appellationsnavnet, og de er som regel fadlagrede.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter