Denne vin er et af resultaterne af et joinventure mellem Delon-familien (Léoville-Las-Cases) og Etablissements Moueix. I 1999 købte de sammen Certan-Giraud (tidligere Certan-Marzelle). Slottets 11 ha. vinmarker lå 2 forskellige steder i Pomerol og de lavest beliggende 4 ha. blev en del af Chateau Nenin, 2 ha. med ren Merlot blev skilt fra for at reetablere navnet Certan-Marzelle og Château Hosanna er således "resterne" fra denne manøvre.
Slottet skulle egentlig have heddet Certan slet og ret, men da Madame Barreau-Bader fra Certan de May ikke syntes, det var nogen god ide, valgte Christian Moueix at opfinde Château Hosanna i det gode naboskabs tjeneste. Vinmarkerne støder mod syd op til Vieux-Chateau-Certan og Certan de May og derpå følger fra vest mod øst Lafleur-Petrus, Lafleur og selveste Petrus lige på den anden side af den lille landevej. Slottet befinder sig med andre ord på den allermest berømte plet i Pomerol!
Moueix startede med at installerede to brønde i vinmarken med tilhørende pumpeudstyr, og det har medført en dramatisk forbedring af dræningen på stedet og dette er angiveligt en af årsagerne til, at kvaliteten fra dette "nye" slot imponerer enhver, der smager vinene, og selvom slottet kun har få år på bagen, har de årlige bare 10.000-15.000 flasker allerede opnået kultstatus. Således flokkes anmelderne hver år omkring vinen for at uddele roser og så mange point, at vi hyppigt ender nær toppen af 20 og 100 points skalaen.
Der vokser omkring 70% Merlot og 30% Cabernet Franc på de små 5 ha. og vinstokkene er mellem 30 og 60 år gamle, hvilket er meget passende, da Christian Moueix er af den overbevisning, at man ikke kan skabe balancerede vine på Cabernet Franc med mindre vinstokkene har mindst 25 år på rødderne.
Høsten er manuel og de afstilkede og dobbelt laser sorterede druer gærer i beton, som det er normen i Pomerol. Derpå følger 16-18 måneders modning med omstikninger hver 3. måned i 50% nye og 50% fade, som har været brugt en enkelt gang. Den endelige vin klares med friske æggehvider og sammenstikkes i beton inden den filtreres ganske let og tappes på flaske.
Takket være blikbøtter med antændt paraffin slap man forbi de tidlige morgentimer hvor frosten ellers sved knopperne hos mange af naboerne og 2017 er endnu en triumf for Etablissements Moueix og deres vinmager Eric Murisasco. Et studie i hvorledes intensitet, renhed og balance kan forenes, og da vinen tidligt udvikler et silkeagtige touch kalder mange kritikere vinen for det feminine modstykke til Trotanoy!
Vi rækker mikrofonen videre til Neal Martin som nu skriver for Antonio Galloni’s Vinous: ” Hosanna was one of my favourite crus from Ets J-P Moueix from barrel. Now in bottle, it remains a delightful Pomerol. It has a generous and beautifully defined bouquet with ample red cherry, crushed strawberry and light black truffle aromas that are actually reminiscent of Bélair-Monange. The palate is medium-bodied but denser, thicker than its peers. There is real substance to this Hosanna that puts the relatively lightweight Certan-de-May in its place. It shows good grip with a saline finish. This is a deeply impressive Hosanna. Rejoice!” – Februar 2020.