Château Haut-Marbuzet er en meget feteret størrelse i Saint-Estèphe og var i mange år klassificeret som Cru Bourgeois Exceptionnel. Op gennem 1990'erne var slottet genstand for stor diskussion i vinbranchen. Slottet blev fremhævet som et af de lysende eksempler på, at den legendariske 1855-klassifikation skulle skrottes eller i det mindste gøres til genstand for regelmæssige reguleringer, og hvis dette skete mente mange med forstand på den slags, at Haut-Marbuzet ville ende i 3. eller 4. Grand Cru Classé!
Når vi skriver, at Haut-Marbuzet "var" Cru Bourgeois Exceptionnel skyldes det, at denne klassifikation gik i opløsning i 2008, og de slotte, der var klassificeret som Cru Bourgeois Exceptionnel, dannede herefter deres egen klassifikation, som de kaldte Les Exceptionnels. Dette blev dog for broget for Monsieur Duboscq på Haut-Marbuzet, og han og hans familie står nu udenfor begge klassifikationer.
Château Haut-Marbuzet strækker sig over 75 ha., som i dag er tilplantet med 50% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot og 10% Cabernet Franc, men de aktuelle vine afspejler ikke nødvendigvis tilplantningen, da Henri Duboscq og hans 2 sønner Bruno og Hugues naturligvis sammensætter vinen efter, hvorledes druerne udvikler sig og hvorledes høsten forløber i de forskellige årgange.
Druerne plukkes manuelt og klaserne soigneres inden alle stilke fjernes og druerne knuses ganske let forud for gæringen i slottets 24 traditionelle betontanke og store egefade, som Henri Dubosq foretrækker frem for rustfrit stål fordi de trods al mulig rengøring gemmer på den mikrobiologi, som præger vinen fra Château Haut-Marbuzet år efter år. Vinen modner nu som før og uanset årgangens beskaffenhed 18 måneder på nye fade inden den på traditionel vis klares med friske æggehvider forud for aftapningen på flaske.
2016 er den 54. høst for Henri Dubosq (!) og endnu en triumf. For eksempel noterede Neal Martin - Robert Parkers mand i Bordeaux- i april 2017, at "No other wine from the appellation this year will give you so much joy". Og da er da også tale om en vin som gavmildt deler ud af sine aromaer af solbær, hindbær og kirsebær samt de fine krydderier fra fadene. Den er nærmest kraftig og vil gerne åbnes i god til - eller endnu bedre forbi en karaffel - inden den nydes, således at den saftige frugt og aromaerne fra den flamboyante fadlagring for alvor får lov til at flyve.
En herlig vin til lam og svin, stegt eller grillet, hvor den vil rydde pænt op og berede munden på endnu en fedtmarmoreret bid.