Château Grand Village danser fra succes til succes og dette slot kan meget vel være det som har leveret den flotteste stribe af vine udenfor de berømte appellationer i det nye millennium!
Forvandlingen begyndte da det sympatiske par Jacques og Sylvie Guinaudeau flyttede ind i 1999 og gjorde vinen til deres hjertesag. Familien havde i forvejen sammen med Établissements Jean-Pierre Moueix drevet Château Lafleur i Pomerol frem mod verdensberømmelse, og nu blev de samme ambitioner transformeret 18 km. ned langs Dordognefloden til et upåagtede område på kanten af Canon-Fronsac nogenlunde samtidig med, at deres søn Baptiste begyndte at blande sig i løjerne.
Familien har knap 18 ha. tilplantet med Merlot og Cabernet Franc. Vinstokkene står på et svagt skrånende plateau i ler og så meget kalksten at jordbunden bliver lys – lidt lige som på skråningerne omkring Saint-Emilion. Alt arbejde udføres med samme omhu og af det samme team som på Lafleur, hvilket blandt andet betyder, at kemiske herbicider er bandlyst, og at alt er håndarbejde lige fra den første beskæring af vinstokkene og frem til at druerne bliver høstet.
Grand Village er i 2018 produceret på 78% Merlot og 22% Cabernet Franc, der blev sorteret såvel i vinmarken som i kælderen. Vinen er gæret parcel for parcel i små cement og ståltanke og herefter for 30 procents vedkommende modnet på nye fade, der som en lille kuriositet fortsætter til Château Lafleur, når de har aftjent deres værnepligt, fordi man de senere år har ønsket at dæmpe fadtrykket i familiens ikoniske Pomerol. Resten af vinen modner på 1 og 2 gange brugte egefade indtil vinen efter 14 måneder sammenstikkes og efter en let filtrering tappes på flaske.
En nærmest komplet vin, som på smukkeste vis demonstrerer, hvor smukt et makkerpar Merlot og Cabernet Franc kan være. På én gang fyldig, frugtig og frisk med herlige associationer til blommer, brombær og hindbær, der snart får følgeskab af solbærlikør, lakrids, bitter chokolade og cedertræ. Saftig, energisk og med fint polerede tanniner, som får vinen til at smage herligt lige fra frigivelsen.
Vi skal ikke langt væk fra Bordeaux, før der er lige så mange ænder, som der er vinstokke, og mange af dem slagtes inden den omdiskuterede tvangsfodring. Prøv vinen sammen med saftige rosa skiver sprængt andebryst serveret i sin egen bouillon med sprødkogte sommer grøntsager og let frossen flødepeberrod på toppen.