Fra at være et slot blandt så mange andre er Château Grand Village blevet en smeltedigel for nye ideer og slottets vine tilhører i dag de bedste der produceres udenfor de berømte appellationer i Bordeaux.
Forvandlingen begyndte da det sympatiske par Jacques og Sylvie Guinaudeau tog kontrol over produktionen ved indgangen til det nye millennium. Familien havde i forvejen sammen med Établissements Jean-Pierre Moueix drevet Château Lafleur i Pomerol frem mod verdensberømmelse, og nu blev de samme ambitioner transformeret 18 km. ned langs Dordognefloden til det upåagtede område mellem Canon-Fronsac og Côtes de Bourg hvor deres søn Baptiste og svigerdatteren Julie snart blev en væsentlig del af projektet.
Her har familien 2,5 ha. tilplantet med Sauvignon Blanc og Sémillon. Vinstokkene står på et svagt skrånende plateau i ler og så meget kalksten at jordbunden bliver lys – lidt lige som på skråningerne omkring Saint-Emilion. Alt arbejde udføres med samme omhu og af det samme team som på Lafleur, hvilket blandt andet betyder, at kemiske herbicider er bandlyst og at alt er håndarbejde lige fra den første beskæring af vinstokkene og frem til, at druerne bliver høstet.
Grand Village produceres normalt på nogenlunde lige dele Sauvignon Blanc og Sémillon, men ikke i 2015. Her har Sémillon med 66% virkelig lov til at stråle for, som Baptiste Guinaudeau forklarede: "Vi havde et lille vindue mellem den 5. og 9. september til at høste fuldstændig perfekte druer og det fungerede fint for os. Resultatet blev de bedste Sémillon vine, vi nogensinde har produceret og derfor besluttede vi at Sauvignon Blanc i 2015 naturligvis ikke skulle dominere men kun akkompagnere".
Selvom druerne var nærmest perfekte er der sket en sortering allerede under plukningen. Druerne er presset nænsomt lige så snart de ankom til vingården og efterfølgende gæret uden fremmede gærstammers mellemkomst for 60%'s vedkommende i rustfrit stål, nye og brugte fade i en fordeling der hed 60/30/10. Den malolaktiske gæring blev overstået de samme steder hvorefter den endelige cuvée blev besluttet og fyldt på brugte egefade for at modne i 8 måneder frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
Resultatet er blevet den mest komplekse Grand Village Blanc vi har smagt til dato. Fyldigere, lidt mere cremet og lidt mindre syrlig end de seneste lidt vanskeligere årgange hvor det har været den sprøde frugt fra Sauvignon Blanc der hev stikket hjem. Blomstrende med associationer til hyld, pære, solmodne citroner, kaprifolium og æbleblomster. Derpå fyldig og let bitter i munden. Som saften fra moden pomolo og pink grape der bliver krydret med mandler, vanilje og honning og til sidst sparket på plads af underliggende salte mineraler og frisk læskende syre.
Vinen er det perfekte match til fisk og skaldyr og uden sammenligning i øvrigt næsten burgundisk! Den smager herligt når den bliver frigivet til salg, men med et par år på bagen træder aromaerne fra fadlagringen klædeligt et par skridt tilbage og levner plads til en kompleksitet, som forøger de gastronomiske muligheder. Prøv den sammen med forskellige lyngrillede fisk og skaldyr (for eksempel pighvar, rødtunge, havtaske, kammusling og jomfruhummer) garneret med smørdampede forårsgrøntsager og en cremet purløgssauce.