Château du Tertre endte i 5. Cru da hierarkiet blev fastlåst tilbage i 1855, og slottets 53 ha. samlet i en imponerende vinmark er en af de største i hele Medoc og begunstiget med af 3-5 meter dybt gruslag. Desuden er det more or less den samme vinmark hvorfra slottet høstede sine druer tilbage i 1855. På overfladen en sjældent set og respektindgydende kontinuitet!
Efter mange år med dalende kvalitet, blev skuden for alvor vendt, da hollænderen Eric Albada Jelgersma købte det 100 år gamle slot i 1997. De massive investeringer og ikke mindst ansættelsen af administrerende direktør Alexander van Beek har nu langsomt, men stødt givet gevinst. Van Beek startede med at sælge alle høstmaskinerne for at vende tilbage til det manuelle arbejde, og i 2008 satte han gang i en stadigt rullende konvertering mod økologi, som betyder, at lidt mere end halvdelen af de 53 ha. nu er omlagt.
Vinen er i den fremragende 2016-årgang, der kommer ovenpå den meget succesrige 2015'er, skabt på 75% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc og Merlot samt 5% Petit Verdot primært fra parceller tilplantet mellem 1961 og 1965. Alle klaser håndsorteres inden stilkene fjernes og et optisk sorteringsanlæg til sidst på magisk vis trækker de mindste (umodne) druer ud af ligningen. Mosten gærer i et miks af 24 træfade, 10 betontanke, 16 rustfri ståltanke varierende fra 1.000 til 18.000 liter i størrelse samt i 4 beton-æg, der i teorien skulle være med til at skærpe mineraliteten i vinen. Når gæringen er overstået, løber vinen uden brug af pumper ned til fadene i kælderen hvor vinen modner i 16 måneder i op til 50% nye fade med 4 omstikninger undervejs, inden den til sidst klares med æggehvider og tappes på flaske.
Resultatet er endnu engang blevet en frydefuld Margaux, som særligt vil begejstre yndere af den modne frugtstil med god fylde og lidt flæsk på sidebenene. Den åbner med intense noter af solbær og brombær samt lidt røde blommer inden de underliggende blide toner af røg, cigarkasse, lakrids, vanilje og høvlspåner blander sig og skaber en fest i glasset. Derpå en herlig ren palette med god spænding, dybde og vitalitet og ikke mindst nogle finkornede tanniner som sammen med den velbalanceret syre giver vinen en lang let krydret finish.
Ligesom sidste år en herlig præcist defineret vin, som placerer Du Tertre nær toppen i gruppen af 5. Cru-slotte. Server den gerne dekanteret til for eksempel en Boeuf Wellington eller til at sprængt duebryst med peberrodssauce og små sprøde grøntsager.