Der er noget majestætisk og helt særligt over Château Cos d'Estournel. Især når man kommer kørende sydfra ad D2'eren forbi Château Lafite Rothschild ned over afvandingskanalen "Jalle du Breuil" og derpå frem mod slottet, som man længe fornemmer, ligger lige for enden af vejen.
Cos d'Estournel har som så mange andre slotte en lang og broget historie og har i nyere tid været anklaget for at producere meget mættende vine, der, som en af kritikerne har anført, næsten var at sammenligne med en supertanker på vej mod Californien. De allerfleste beundrer imidlertid vinene for deres koncentration og evne til at være tidligt generøse samtidigt med at de i de fleste årgange begaver dem, der har tålmodighed til at vente 10, 15 eller endnu flere år.
Slottet blev ved indgangen til det nye millennium købt af Michel Reybier for nogle af de mange millioner han havde tjent i fødevareindustrien og sine luksus spa hoteller og han overtalte den tidligere ejers søn Jean-Guillaume Prats til at forblive på posten som maneger. Det blev indledningen på den måske mest gyldne periode i Cos d'Estournels historie. Slottet har således fået en spektakulære overhaling såvel inde som ude. Den måske mest omfattende og kostbare på hele venstrebredden.
2019 er således den 11. årgang, der er produceret under ultimative forhold, hvor alt er temperaturkontrolleret, og hvor al transport af først druerne og siden vinen sker ved hjælp af tyngdekraften. Blandt andet er der installeret 4 elevatorer, som gør det muligt at løfte de mobile gæringstanke og erstatte overpumpninger med overrislinger. En teknik som så vidt vides stadig er unik for Cos d'Estournel.
Høsten er manuel med en soignering af klaserne under plukningen og en minutiøs sortering efter alle stilke er fjernet. Herefter venter 84 isotermiske, kegleformede, rustfri ståltanke på druerne fra de forskellige parceller, og overalt indledes der med nedkøling og aromaudvikling i op til en uge, inden temperaturen langsomt hæves og gæringen går i gang. Le Grand Vin sammenstikkes kort inde i det nye år, og reglen er at der udelukkende indgår vine fra parceller, hvor vinstokke er mindst 30 år gamle. Vinen er efterfølgende modnet de nærmest obligatoriske 18 måneder og i 2019 var andelen af nye fade 55%.
“I make wine because it evokes the eternal; it makes us want to grow older, to taste a wine and see how it evolves over time. My ideal wine is one that moves you, a wine that has a certain freshness but is also rich and generous. Every harvest brings its own satisfactions: my favorite vintages are the 2010 and the 2005. In 2010, we were equipped with the best techniques, and in 2005, the grapes were simply the most outstanding I have ever seen.” Dominique Arangoïts - Vinmager og Technical Director siden 2017