Château Belles-Graves ligger på en lille bakketop med den smukkeste udsigt ned over vinmarkerne og over mod tårnet på L'Eglise Clinet, der sladrer om at Château Gazin, Château Lafleur og selveste Château Petrus blot er 700-800 meter borte.
Her parkerede Lene Grønlykke en dejlig solskinsdag kort efter åbningen af Kong Hans Kælder i 1976 i sin jagt efter vine, som både var til at betale og indfriede ambitionerne på restauranterne. Hun blev charmeret af vinen og de to søstre Marie-France Theallet og Christine Piton, som havde fået overdraget ansvaret for slottet et par år forinden, og det blev indledningen på samarbejde som betyder, at vi her kan præsentere den toogfyrretyvende årgang af vinen!
Château Belles-Graves har leveret med en enestående stabilitet og med mange højdepunkter gennem alle årene, så da vi i september 2018 modtog en mail fra Xavier Piton om at 2016-årgangen nu var aftappet og at vi bare skulle glæde os, ja så steg vores forventninger. Xavier kaldte sin nye vin for "en værdig efterfølger til 2015'eren" og fortsatte: "Her stråler Merlot i al sin fantastiske pragt. Der er perfekt balance mellem fylde og finesse et storslået potentiale som simpelthen blot kræver lidt tålmodighed."
På venstre bred er 2016 da også en af de store årgange hvor især de slotte der har ældre vinstokke og en del ler i jordbunden (som Belles-Graves) klarede de lange perioder med tørke uden nævneværdige problemer og da så den længe ventede regn kom den 13. og 14. september på et perfekt tidspunkt i forhold til modningen af Merlot-druerne producerede de efterfølgende fremragende vine på linje og i stil med de generøse årgange 2009, 2005 og 2000.
På Château Belles-Graves valgte Xavier Piton og hans manager Rémi Rateau at starte plukningen i den første uge af oktober, så de var sikre på at den sene regn havde nået sætte sig, og herefter høstede de i det smukkeste efterårsvejr først Merlot og siden Cabernet Franc i en kvalitet som var så fin, at den efterfølgende sortering hurtigt var overstået.
Vinen er gæret i cement og rustfrit stål og efterfølgende modnet på fade (30% nye) med ugentlige toppings og 2 omstikninger i løbet af den 12 måneder lange modning. Herefter er Le Grand Vin blevet sammenstukket, klaret med friske æggehvider og tappet på flaske.
Resultatet er blevet en herlig vin med en finesserig duft af brombær, solbær, blommer og viol, der smukt bliver supporteret af fint ristet egetræ og noter af vanilje, kanel samt allerlængst omme bagved en snert af muskatnød og tobak. Den er fyldig, saftig og samtidig elegant i munden hvor tanninerne bestemt er til stede og bidrager med en læskende renhed og præcision, som får det samlede udtryk til at fremstå overordentligt vellykket. Xavier Piton opfordrer os til at vise vinen tålmodighed og den rummer da helt sikkert også et smukt potentiale, men efter en rystetur i en karaffel er den bestemt og herlig nu.
Prøv den til en tournedos af velhængt oksemørbrad gerne med haricots verts, bacon og en intens rødvinssauce eller endnu bedre sammen med tynde skiver blødende Magrets de Canard og ristet pære.