Denne Chardonnay med sit S, der bliver tæt markeret af 2 tankestreger til minde om en ikke fjern fortid, hvor vinen kaldte sig Chardonnay Spätlese Trocken, er den helt centrale vin i historien om Weingut Dautel, og samtidig er den år efter år blandt de 20-25 bedste Chardonnay vine, der produceres i Tyskland.
Efter ophold i Bourgogne var det Chardonnay, som Ernst Dautel brændte for, da han løsrev familien fra det lokale kooperativ, som hans far ellers havde været med til at grundlægge, og i en årrække lagde han arm med de lokale myndigheder for at få Chardonnay ligestillet med Riesling, Spätburgunder og egnsspecialiteterne Lemberger og Trollinger.
De første Chardonnay stokke blev kørt op fra Meursault i Bourgogne og sat i jorden i 1988. Og allerede midt i 1990'erne producerede Ernst Dautel nogle Chardonnay-vine, som aftvang respekt og gjorde Ernst kendt som "den vilde barrique vinmager", der viste vejen for Chardonnay i Tyskland og fik regelrytterne i Württemberg til at indse, at druen også kunne levere Qualitätswein mit Prädikat.
Vinstokkene, som efterhånden nærmer sig de 30 år i gennemsnit, står på og ind til Bönningheimer Schupen og Bönningheimer Sonnenberg, der hos VDP rangerer som henholdsvis Grosse Lage og Erste Lage på nogle skråninger, hvor især den særlige Gipskeuper (en slags porøst kridt) dominerer og tvinger vinstokkenes rødder både 6, 8 og 10 meter ned i dybet for at suge fugt og hente mineralitet.
Druerne stammer fra den 2. og 3. tur på skråninger, hvor de er plukket ved 85-100 Oechsle, hvilket balancerer mellem Spätlese og Auslese. Klaserne er soigneret såvel oppe på Schupen og Sonnenberg, hvorefter de er presset til most og spontangæret direkte i 300 liters franske fade uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Efter Christian Dautel har taget over efter faderen er fadlagringen langsomt blevet reduceret og her i 2018-årgangen er der ingen nye fade på spil. Vinen er tappet uden klaring og filtrering efter 12 måneders modning.
Resultatet er en velafstemt Chardonnay, hvor Christian Dautel fornemt formår at holde igen i kælderen og dermed åbner op for druens diskrete frugt og den åbenlyse salte læskende mineralitet, som angiveligt er Gipskeuper ’s særlige gave til vinelskerne. En herlig vin, som formår at begejstre på sine egne præmisser, selvom forbillederne åbenlyst befinder sig nede i Bougogne, men med vinen i glasset savner man ikke de gyldne skråninger. Slet ikke!