Provinsen Friuli i det nordøstlige Italien er anerkendt som et af de fineste hvidvinsområder i Italien, og her producerer "de sorte damer" alias Lis Neris nogle vine, som hvert år stryger helt til tops såvel i de italienske guider som hos de internationale meningsdannere.
Det er Alvaro Pecorari, der er manden bag Lis Neris forvandling, og i dag bliver han ikke bare bliver kaldt vinmager, men vinmagiker. Trods den betydelige succes bevarer han sammen med sin kone Lorena og datteren Federica en befriende beskeden attitude.
Her er der tale om deres friske Chardonnay, som er skabt på frugten fra 15-25 år gamle vinstokke, der står på Insonzo flodens højre bred nær grænsen til Slovenien hvor årtusinders aflejringer af småsten, de såkaldte ”claps”, absorberer solens stråler om dagen og holder på varmen om natten, og hvor vinden, den såkaldte ”bora”, skaber betydelige udsving i temperaturen.
Høsten er manuel med en soignering af klaserne inden de ryger direkte i den pneumatiske presse. Herefter får den frit løbende most lov til at samle sig i op til 48 timer inden gæringen uden fremmede gærceller i rustfrit stål. Der er tale om 8 måneders modning sur Lie hvor den malolaktiske gæring får lov til at tilføre vinen en dejlig cremet tekstur inden aftapningen, og vinen kommer først på markedet 10-12 måneder efter høsten, hvilket er senere end de fleste andre.
En ren, meget dejlig og mild Chardonnay hvor hvide blomster blander sig med duft af æbler, fersken, abrikos. En fyldig Chardonnay, der bliver båret frem af en fin moden syre og stor mineralitet, som sørger for friskhed og balance.
Da vi besøgte Lis Neris serverede datteren Federica Lasagne med friske artiskokker til vinen. Det fungerede rigtig fint, og i det hele taget spiller denne Chardonnay smukt sammen med næsten alle retter funderet på fisk, skaldyr og friske grøntsager.