"Her er den så. Champagnen med magiske evner. En væske, der gik i Søren Franks ben, sendte rystelser gennem kroppen og lod kundalinikraften strømme frit fra bunden af rygsøjlen til hjernen. Efter sigende en stærkt lystbetonet oplevelse, egentlig uforklarlig og subjektiv, men jeg tænkte: det vil jeg også prøve!"
Nogle gange behøver vi ikke skrive det hele selv, og selvom vi nu er nået til 2011-årgangen og den 6. udgave af vinen omfavner René Langdahls velformulerede oplevelse med Champagne Sapience Brut Nature Premier Cru 2007 publiceret på renelangdahl.com i november 2017 denne lige om lidt ikoniske vin. Så vi rækker blot mikrofonen frem i respekt:
"Krug Clos de Mesnil, Krug Grande Cuvée… Selosses Substance, de kræver vel indsigt at værdsætte alle sammen. Mange forstår ikke storheden i champagne. Hvis Sapience bærer åndelig kraft i sig, burde den kunne ramme folk uden forståelse for champagne, men med åbne receivers, folk der har kontakt til deres chakraer og har klarsyn. Jeg er ikke til hokus-pokus! God champagne forstår jeg uden auratolkning og energistrømsmodtagelse. Sapience 2007 er banalt fremragende! Afpillet, indskrumpet og ekspansiv og svulmende på samme tid. Trænoter, aromatiske tropesorter, oxiderede elementer a la Selosse og forvirrende popkultursprægede sødlige toner af kirsebærlikør, mens smagens abrupte anti-dosage-præsens er renselse for sjæl og krop. Mystiske, kald det bare okkulte sivende indslag af røget honning, morkelessens og besnærende parfume, der sandsynligvis leger med underbevidstheden – det ved jeg jo i sagens natur intet om. Vi er meget langt fra karameliseringseffekt, men eftersmagen klinger ud som violiner i et stykke af Brahms. Og med grape."
Benoit Marguet har på få år etableret sig som et kryds mellem enfant terrible og vidunderbarn og på frugt fra resterne af familiens vinmarker omkring Ambonnay og frugt fra hustru Séverine Launois besiddelser skaber han det, som Søren Frank allerede i 2014 valgte at kalde ”kosmiske Champagner” efter at han under et besøg var blevet belært om smagebordets frekvens og havde måttet stille spyttespanden ned på gulvet fordi Benoit Marguet mente, at den udstrålede dårlig energi.
Benoit Marguet tager økologi og biodynamik med et sted hen hvor kun få andre i Champagne, ja såmænd hele Frankrig kan være med! Hovedparten af vinen gærer på brugte fade fra Bordeaux og større æggeformede Foudres produceret hos Taransaud. Den er blandet af 50% Chardonnay, 25% Pinot Noir og 25% Pinot Meniuer og hvis de malolaktiske fermentering ikke forekommer naturligt, bliver den undladt og vinene forbliver ”Sur Lie” i fadene i helt frem til juli måned efter høsten inden den endelige vin sammenstikkes, tappes på flaske og får lidt naturligt opformeret gær (fra den første gæring) og lidt økologisk rørsukker. Herefter har vinen fået lov til at udvikle sin mousse og sine aromaer i 96 måneder inden bundfaldet er blevet skudt bort og erstattet med en ultralav dosage på mindre end 2 gram pr. liter - eller i visse lot-numre slet ingen dosage!
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi lander i naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent diskrete naturvins-karakteristika