Grand Vintage 2012 - der er den 74. tyvende i rækken af Vintage Champagner fra Moët & Chandon siden huset lancerede deres første årgangs Champagne tilbage i 1842 - er en imponerende vin, dels fordi den smager godt, dels fordi det er forbløffende, at det er muligt at producere hundredtusindvis af flasker på et så højt og ensartet niveau.
Vinen er resultatet af en blanding af vine skabt fra druerne på op mod 100 forskellige parceller rundt om i Champagne. Chardonnay er altid den dominerende drue og derpå følger Pinot Noir og så Pinot Meunier i et blandingsforhold, som Moët & Chandon ikke altid har formået at redegøre for.
Sådan er det imidlertid ikke længere, og selvom det har været et kompliceret regnestykke, kunne chef de cave Benoît Gouez i forbindelse med lanceringen oplyse, at fordelingen i 2012-årgangen var 41/33/26, og at vinen efter 60 måneders modning på flaske var degorgeret med en relativt lav dosage på 5g. pr. liter hvilket betyder, at den igen ankommer som Extra Brut.
Nok engang et dejligt glas Champagne, som åbner med klassiske associationer til friskbagt hvedebrød, blidt ristede mandler og hasselnødder efterfulgt af eksotiske noter af citrus, fersken og mango hvis glasset på bekostning af perlerne slynges en lille smule. Derpå aromatisk og cremet i munden indtil en velafstemt syre byder op til dans til sidst.
Champagne elsker skaldyr. Det gør Grand Vintage 2012 også, og den er naturligvis en oplagt ledsager til både jomfruhummer, østers og kammuslinger.