Dette er Philipponnat’s rene Chardonnay i den sensationelle 2008-årgang, som vinelskere og samlere fra hele verden måtte vente næsten to år ekstra på fordi Charles Philipponnat gerne ville være helt sikker på, at vinen var lige hvor den skulle være inden den blev frigivet.
2008 startede med ustadigt vejr i foråret og langt hen ad vejen var sommeren nærmest ikke eksisterende. Omkring første august var der derfor ikke mange der ikke forventede noget særligt, men så vendte lykken for vinbønderne. August, september og også oktober bragte solskin og varme og til sidst endte man med at høste fremragende druer, som i de bedste kældre blev forvandlet til vine med vidunderlig koncentration og vital syre.
Siden er årene gået, og vi ved nu, at der frem til og med 2019 ikke er høstet lige så exceptionelle druer i Champagne. Dermed er der dømt panikagtig hamstring på al Champagne, der bærer det magiske tal 2008 på frontetiketten, og de fleste eksperter siger "køb og gem". Vi stemmer dog i med Antonio Galloni, der roser Philipponnat’s Grand Blanc 2008 for at være rigtig flot nu trods dens tydelige lagringspotentiale.
Grand Blanc er det samme, som alle de andre kalder en Blanc de Blanc, og druerne kommer fra Premier- og Grand Cru-kommuner på Côte de Blancs, fra Trépail (en Premier Cru-kommune i Montagne de Reims), samt fra Philipponnat’s kronjuvel, den stejle og måske luneste skråning i Champagne Clos des Goisses.
Vinen er gæret og modnet i rustfrit stål og for en mindre dels vedkommende i neutrale egefade, og efter den fornyede gæring i flaskerne er vinen lagret hele 96 måneder sammen med gærresterne, inden den har fået sin Champagneprop og en beskeden dosage på 4,5 g/l.
Resultatet er blevet en Champagne med en helt unik, cremet og rig mundfølelse, der leverer en større aromatisk kompleksitet end vi nogensinde tidligere har set. Der er intens duft af citrus, gule æbler, hvide blomster og derudover også en snert af peber og hasselnød. Det er ganske enkelt imponerende, og når så den rige mundfølelse tilføjer yderligere gule blommer, nougat samt vanilje til den vedvarende eftersmag, er det meget svært ikke blive imponeret og begejstret.