Lanceringen af de to nye begreber P2 og P3 markerer en mere præcis betegnelse for de vine, der før gik under betegnelsen Oenotheque. Dom Perignon har været igennem flere faser med varierende etikette udtryk i forbindelse med markedsføringen af sent degorgerede vine fra Oenotheque, men budskabet om de mange år i kælderen blev aldrig helt klart for alle de mange, der eftertragtede vinen og havde råd til at købe den.
Med P2 og P3 har man skabt den differentiering, der før var svært gennemskuelig på trods af at man fra Dom Perignons side forsøgte sig med forskellige farvenuancer på etiketterne under Oenotheque konceptet.
P står for Plénitude og markerer de højdepunkter i enhver årgangs udvikling, hvor intensitet og kompleksitet topper. Richard Geoffroy, Chef de Cave hos Dom Perignon, taler typisk om 3 plénitudes i Dom Perignons udvikling, hvor den første er opnået ved den første frigivelse typisk 8-10 år fra høståret.
Størstedelen af produktionen sælges på dette tidspunkt, men en mindre del forbliver i kælderen og lagrer videre udegorgeret. Disse vine smages løbende af Geoffroy og hans team, og når de vurderer, at det næste højdepunkt er nået, degorgeres et antal flasker til frigivelse med angivelsen af et P2 på etiketterne, men en lille smule beholdes i kælderen med henblik på at kunne præsentere det ultimative højdepunkt: P3
Der frigives kun ganske få flasker P3, og typiske er der tale om flasker, der har ventet 30-40 år eller mere mens gærresterne beskyttede mod iltning og forstærker moussens cremede karakter og en forunderlig syre supportere vinen på dens lange rejse.
Geoffroy opsummerer forskellene således:
- P1 is all about harmony
- P2 is about energy
- P3 is about integration and complexity
Desuden pointerer Richard Geoffroy, at alder ikke giver styrke og vægt, men energi og præcision. Den lange tid på bærmen tilfører vinen en kompleks finesse, som den ikke ville få uden bundfaldet, og samtidigt åbnes der op for en efterfølgende flaskelagring, som vil belønne den tålmodige vinentusiast med yderligere subtile dimensioner i Champagneglasset.
Priserne er et kunstværk i sig selv, men alle årgange af den tidligere Oenothèque og de nuværende P2 og P3 er ganske enkelt ekstraordinære, og fra de få, der har haft mulighed for at smage flere årgange ved siden af hinanden, hører vi, at årgangene ikke overgår, men supplerer hinanden og styrker fortællingen om et af de mest eksklusive luksusprodukter i vinens verden.
After a particularly harsh, dry winter came crop-shrinking frosts in early April. Then late May was exceptionally hot and the mercury stayed high, heralding the hottest summer the Champagne region had known for 53 years and the driest in a decade. The harvest began on 21 August, the earliest Champagne harvest since 1822, producing a ripe and healthy crop. The Dom P team maintain that 'the contrasting weather conditions during the year resulted in remarkably luscious, highly concentrated grapes, recalling the legendary vintages of 1947, 1959 and 1976.' Jancis Robinson -April 2021