Dette er Extra Brut udgaven af signatur cuvéen fra Nicole Moncuit og hendes datter Valérie Charpentier og en hyldest til deres olde- og tipoldefar Pierre Moncuit, der grundlagde dette lille Champagnehus tilbage i 1889. Vinen er skabt på druer høstet fra familiens 14 ha. med Grand Cru status i den sydlige del af Côte de Blanc omkring landsbyen Mesnil-sur-Oger, hvor legendariske Eugène-Aimé Salon i starten af 1900-tallet gik midt imod flokken og producerede den første Champagne på ren Chardonnay.
Den kalkrige jordbund i de bløde bakker omkring Mesnil-sur-Oger giver rigelig med friskhed og mineralitet til Champagnerne, og derfor ser Nicole og Valérie ingen grund til at undgå den malolaktiske gæring. Det betyder at denne Cuvée Delos er mere cremet og hurtigere tilgængelig end mange andre Champagner fra Côte de Blanc med Grand Cru status.
Gæring i rustfrit stål, ingen fadlagring og ingen tilsætning af vin de reserve hvorefter der reelt er tale om en vintage Champagne in spe. Omkring 36 måneders flaskelagring frem mod degorgement og en dosage, der er sænket fra de sædvanlige ca. 8g. til bare 3g.
Vinen fremstår let gylden og skænkes med intense og livlige bobler. Vinen er begavet med en dejlig frugtig næse, der fra et udgangspunkt blandt æbleblomster, pærer og hvide ferskner udvikler sig mod stadig større kompleksitet. Derpå danser vinen let og livligt i munden. Den er aromatisk og ikke uden fylde og qua den lavere dosage bliver det underliggende lag af grape og lime, mineraliteten og sprødheden mere markant.
Som aperitif vil mange nok fortrække den lidt mildere Brut, men i det salte køkken kommer det lidt mere stringente udtryk virkelig til sin ret. Genial sammen med østers, men prøv den også gerne sammen med for eksempel saltsprængt perlehønebryst med sprødt skind, nye kartofler og citron/mandarin sauce.