Nøgleord
Passer godt til
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Domaine Jacques Selosse, Avize, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
NV - Champagne Selosse
Robert Parker - The Wine Advocate 92 Robert Parker - The Wine Advocate
Jancis Robinson 18/20 Jancis Robinson
Stephen Tanzer International Wine Cellar 93 Stephen Tanzer International Wine Cellar
La Revue du Vin de France 17/20 La Revue du Vin de France
Gault & Millau 16 Gault & Millau
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Teknisk set er ”Cuvée Exquise” med en dosage på 24g/l Anselme Selosse’s take på en "Demi-Sec", men på grund af den forunderlige underliggende syre og den markante salte mineralitet bliver sødmen nærmest sat til vægs, og vinen står derfor stadig solidt plantet i det salte køkken. Vinen er sammenstukket af Chardonnay-vine fra 3 på hinanden følgende årgange, som efter den anden gæring er modnet 36 måneder i flasken forud for disgorgement.
Smukt gylden, men ikke så gul som Selosse’s tørre vine. Fin duft af vanilje og cheesecake og derpå nærmest vægtløs med en silkeagtig mousse, som fylder hele mundhulen. Moden citron, modne gule æbler, kandiseret mandarin, marcipan, nougat, kanel, fugtige rørhatte og så mineraliteten som gennemsyrer hele oplevelsen og maskerer sødmen. Et studie i at høj dosage ikke nødvendigvis maskerer nuancerne og reducerer kompleksiteten.
En helt usædvanlig, debatskabende og på mange måder vidunderlig Demi-Sec, som naturligvis passer smukt til Anselme Selosse's markante statement: "Wine does not have to please - it has to be interesting."
Anselme Selosse er blevet et forbillede og en stor inspirationskilde for en lang række af de mest idealistiske vinavlere i den nye generation. Som vinmager er han inspireret af de burgundiske metoder, og modning på nye og brugte fade er et af de elementer, som Anselme har taget med sig til Champagne efter at han have studeret i Beaune.
Anselme trækker sine originale spor ved at plukke sine druer senere end næsten alle andre, og hans ekstremt lave høstudbytter var og er stadig en revolution i Champagne. Resultatet er intense vine med markante personligheder og fabelagtig kompleksitet, som tilmed udvikler sig i adskillige år efter, at Champagne proppen er blevet skudt på plads.
Men den fadrige, fyldige nærmest fede stil med æblerige og oxyderede aromaer deler vandene. Enten er Selosse et grænsesøgende geni, som efterstræber perfektionen i hidtil usete udtryk, eller også er han en af vor tids mest overvurderede vinproducenter. Champagne Selosse deler vandene, men ingen benægter, at alle vinene er pakket med ekstreme mængder af smag, lidt ligesom ”en elefant i en åben Ferrari”, som vi så billedrigt har set det beskrevet. Og det var kærligt ment!
Bemærk at ekspertvurderingerne nedenfor ikke nødvendigvis referer til den cuvée og det tidspunkt for degorgement som vi aktuelt har til salg.
Årgang | NV |
Land | Frankrig |
Region | Champagne |
Distrikt | Côte des Blancs |
Producent | Champagne Selosse |
Vinmager | Anselme Selosse |
Druer | Chardonnay (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Champagneprop |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 12,0 % |
Indeholder sulfitter | Ja |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 36 måneder på flaske frem mod degorgement. |
Forventet holdbarhed | 5-7 år fra degorgement. |
Jacques Selosse er et lille familiefirma, som er blevet en institution i vinens verden selvom de længe opererede fra blot 6 ha. vinmarker omkring Avize og en produktion på kun små 40.000 flasker.
I dag er der blevet tilkøbt yderligere interessante parceller og produktionen nærmer sig 80.000 flasker. Selvom det stadig ikke er meget fylder Jacques Selosse rigtig meget, når det handler om kvalitet og modernisme i Champagne. Det er Anselme Selosse - uddannet på Lycée Viticole i Beaune - som nu forsøger at skabe en række vine, som, eksponerer de subtile aromaer vi ellers kun finder i de bedste vine fra Mersault og Montrachet.
Hos Selosse er alt håndarbejde, druerne er håndplukket og den første gæring finder altid sted i egefade. Den ny vin forbliver "sur lie" i mindst 6 måneder med omrøring i fadet en gang om ugen, og først derefter starter den op til 7 år lange rejse frem mod "degorgement".
En af Anselmes nyskabelser har været indførelsen af et såkaldt "Solera system" til husets "Vin de Reserve". I dette system bliver en tredjedel af den eksisterende "reserve vin" brugt i årets "non-vintage cuvée", og herefter bliver den ledige plads erstattet af vine fra den seneste årgang. Dette betyder, at "reserve vinen" hos Selosse år efter år er blevet mere kompleks, og resultatet er blevet en række vine, som reelt har udvidet den mulige aromaprofil for Champagne.
Alle Selosse Champagner - undtagen La Cote Faron (tidligere Contraste) og Non Vintage Rosé - er fremstillet af 100% Chardonnay, og udtrykket er tørt og præget af en markant mineralitet, som den kalkrige undergrund omkring Avize begaver vinene med.
Resultatet er yderst finesserige og altid smukt balancerede vine, der alle udvikler sig smukt 5 til 10 år efter frigivelsen, måske mere.
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.
Cote de Blancs udgør et af de vigtigste underområder i Champagne regionen sammen med Montagne de Reims og Vallée de la Marne. Området ligger syd for Epernay og Montagne de Reims og inkluderer ca 3300 ha vinmarker overvejende beplantet med Chardonnay. Markerne er for de flestes vedkommende placeret på en gennemgående østvendt skråning, og dækker blandt andet seks Grand Cru kommuner herunder nogle af Champagnes bedste som Mesnil-sur-Oger, Avize og Cramant. Jordbunden er meget kalkholdig med solide forekomster af den påskønnede Belemnit kalk.
Nøgleord
Passer godt til
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring