Bemærk at vi desværre endnu ikke har skudt et billede af denne smukke magnumflaske, og derfor viser den nydelige, men alt andet lige mindre imponerende almindelige flaske.
Det 5,5 ha. store og op til 45 grader stejle Clos de Goisses, der rejser sig fra 79 til hele 106 meter over havets overflade, er juvelen hos Philipponnat. Fra toppen er der betagende udsigt ned over Marne-floden, og da jordbunden er exceptionelt kalkrig og marken vender direkte mod syd er der ganske enkelt tale om den varmeste og mest historiske skråning ikke bare i Mareuil-sur-Ay, men i hele Champagne!
Herfra har Philipponnat lige siden familien erhvervede skråningen fra et fallitbo tilbage i 1935 produceret en af de mest bemærkelsesværdige vine i Champagne. Først hed vinen blot Vin des Goisses, men i 1956 foreslog Raymond Beaudoin, (grundlæggeren af Revue du Vin de France) at vinen skulle hedde Clos de Goisses. Og sådan blev det, selvom der var tale om lidt af en tilsnigelse, eftersom muren kun stod og stadig kun står nede ved vejen, der skiller Clos de Goisses fra floden.
I de første mange år blev vinen produceret på ren Chardonnay, altså som en Blanc de Blanc, men siden 1964 har Pinot Noir sneget sig ind i drueblandingen, og her i 2011-årgangen er der så helt exceptionelt for første gang tale om 100% Pinot Noir fra blot 4 af de 14 parceller, som Clos de Goisses er inddelt i fordi Charles Philipponnat og hans team simpelthen ikke mente, at Chardonnay frugten var kvalificeret, da den tidligste høst nogensinde blev skudt i gang allerede i de sidste dage i august.
Frugten vinificeres og modner uden chaptalisering og uden fremmede gærstammer dels i små fade (80% i 2011) dels i rustfrit stål. Og for at opnå maksimal friskhed, og den imponerende holdbarhed, som Clos de Goisses er berømt for, blokeres den malolaktiske gæring over hele linjen. Den endelige cuvée sammenstikkes i foråret og tappes på flasker, som efter den fornyede gæring modner i mindst 96 måneder i Philipponnat ‘s kældre inden bundfaldet skydes bort og erstattes af en dosage på beskedne 4,25 g/l, som betyder at vinen igen i 2011 ankommer som Extra Brut.
Ovenpå den lidt mildere, nogen vil mene mere gavmilde, 2010-årgang er Clos de Goisses igen fuldt fokuseret på den mineralske stålsatte finesse, som vinen berømmes for, og i tilgift er den så, på grund af fraværet af Chardonnay, blomstrende og aromatisk på en lidt anden måde. Det handler om en dragende kombination af mango, jordbær, laurbærblade, ingefær og appelsinskal, som får kompleksiteten til at vokse uden at den næsten nervøse energi sættes over styr. Angiveligt en af de bedste Champagner, der er produceret i 2011, og på grund af det rene Pinot Noir udtryk vil de 12.000 almindelige flasker for ikke at tale om disse bare 300 magnumflasker givet blive et samlerobjekt.