Det 5,5 ha. store og op til 45 grader stejle Clos de Goisses, der rejser sig fra 79 til hele 106 meter over havets overflade, er juvelen hos Philipponnat. Fra toppen er der betagende udsigt ned over Marne floden, og da jordbunden er exceptionelt kalkrig og marken vender direkte mod syd er der ganske enkelt tale om den varmeste og mest historiske skråning ikke bare i Mareuil-sur-Ay, men i hele Champagne!
Herfra har Philipponnat lige siden familien erhvervede skråningen fra et fallitbo tilbage i 1935 produceret en af de mest bemærkelsesværdige vine i Champagne. Først hed vinen blot Vin des Goisses, men i 1956 foreslog Raymond Beaudoin, (grundlæggeren af Revue du Vin de France) at vinen skulle hedde Clos de Goisses. Og sådan blev det, selvom der var tale om lidt af en tilsnigelse, eftersom muren kun stod og stadig kun står nede ved vejen der skiller Clos de Goisses fra Marne floden.
I de første mange år blev vinen produceret på ren Chardonnay, altså som en Blanc de Blanc, men siden 1964 har Pinot Noir sneget sig ind i drueblandingen og her i 2010-årgangen er der med hele 71% tale om rekord. Clos de Goisses er for stejl for nutidens traktorer, så hestene bliver spændt for ploven og ellers udføres alt arbejde manuelt efter økologiske principper bortset fra, at Charles Philipponnat ikke ønsker at behandle med kopper opløsninger og derfor ikke efterstræber nogen certifikater.
Både Pinot Noir og Chardonnay vinificeres og modner uden chaptalisering og uden fremmede gærstammer dels i små fade (53% i 2010) dels i rustfrit stål. Og for at opnå maksimal friskhed, og den imponerende holdbarhed, som Clos de Goisses er berømt for, blokeres den malolaktiske gæring over hele linjen. Den endelige cuvée sammenstikkes i foråret og tappes på flasker, som efter den fornyede gæring modner i mindst 96 måneder i Philipponnat’s kældre inden bundfaldet skydes bort og erstattes af en dosage på beskedne 4,25 g/l, som betyder at vinen igen i 2010 ankommer som Extra Brut.
2010 var med hensyn til frugt og fylde en gavmild årgang og Charles Philipponnat har forklaret at han måtte lede efter de friskeste cuvéer for at kunne skabe en Champagne med det perspektiv, som Clos de Goisses mange venner forventer, og blandt andet derfor er der foreløbig kun degorgeret godt 5.000 flasker.
Det er ikke sikkert Charles Philipponnat helt er lykkedes med sin mission. Clos de Goisses kommer i 2010-årgangen i et udtryk, som måske er det mest umiddelbare og appellerende, vi har oplevet i de snart 40 år, vi har fulgt vinen. Der er stadig masser af kant og den udvikler sig markant hvis den får lov at stå på køl et par timer efter de første glas er skænket, men den bryske næsten tanninske bund er borte og selvom vinen fortsat kalder på fine fiskeserveringer, så er indslag fra det salte køkken denne gang ikke et krav hvis man skal forstå og værdsætte vinen.