Det 5,5 ha. store og op til 45 grader stejle "Clos de Goisses", der rejser sig fra 79 til hele 106 meter over havets overflade, er juvelen hos Philipponnat. Fra toppen er der en betagende udsigt ned over Marne floden, og da jordbunden er exceptionelt kalkrig og marken vender direkte mod syd er der ganske enkelt tale om den varmeste og mest historiske skråning ikke bare i Mareuil-sur-Ay, men i hele Champagne!
Herfra har Philipponnat lige siden familien erhvervede skråningen fra et fallitbo tilbage i 1935 produceret en af de mest bemærkelsesværdige vine i Champagne. Først hed vinen blot Vin des Goisses, men i 1956 foreslog Raymond Beaudoin, (grundlæggeren af Revue du Vin de France) at vinen skulle hedde Clos de Goisses. Og sådan blev det, selvom der var tale om lidt af en tilsnigelse, eftersom muren kun stod og stadig kun står nede ved Marne floden.
I de første mange år blev vinen produceret på ren Chardonnay, der var altså tale om en Blanc de Blanc, men siden 1964 har Pinot Noir sneget sig ind i drueblandingen og her i 2009 dominerer den med hele 61%. Clos de Goisses er for stejl for nutidens traktorer så her bliver hesten spændt for ploven og ellers sker alt arbejde manuelt og efter økologiske principper bortset fra, at Charles Philipponnat ikke ønsker at behandle med kopper opløsninger og derfor ikke efterstræber nogen certifikater.
Både Pinot Noir og Chardonnay vinificeres og modner uden chaptalisering og uden fremmede gærstammer dels i små fade (40%) dels i rustfrit stål. Og for at opnå maksimal friskhed, og den imponerende holdbarhed, som Clos de Goisses er berømt for, blokeres den malolaktiske gæring over hele linjen. Den endelige cuvée sammenstikkes i foråret og tappes på flasker, som efter den fornyede gæring modner i mindst 96 måneder i Philipponnats kældre inden bundfaldet skydes bort og erstattes af en dosage på beskedne 4,25 g/l.
En stadig kun ganske let gylden Champagne der skænkes med et delikat skum og dernæst står med fine små særdeles stædige perler. Herlig citrusrig næse med bergamot og grape som smukt balancerer de raffinerede noter af vanilje, fløde, briochen og mandler fra de mange måneders modning. Meget frisk, nærmest lidt tanninsk når den ankommer i munden. Derpå te, citrongræs og bergamot inden en lille krydret cremet frugtsødme sladrer om det høje indhold af fint modne Pinot Noir druer. En monumental Champagne i knivskarp balance pakket med pulserende mineralitet og i besiddelse af en indre kraft, som i de unge år kan virke næsten skræmmende.
Et perfekt match til intenst smagende retter med fjervildt og tilberedninger med trøfler. Indlysende til caviar og østers og mens den endnu er ung også fin sammen med skaldyr og kalvekød.
Clos de Goisses er berømt for sin imponerende holdbarhed, og i en god kælder burde den både kunne holde og udvikle sig i flere årtier.