Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Andre fristelser fra Champagne Dom Pérignon
Moët et Chandon, 20 Avenue de Champagne, 51200 Épernay, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
2010 - Champagne Dom Pérignon
1.395.00
DKK
1.395,-Robert Parker - The Wine Advocate 92 Robert Parker - The Wine Advocate
William Kelley - Maj 2020
Jancis Robinson 18,5 Jancis Robinson
Jancis Robinson - Juni 2020
essiavellan.com 95-97 essiavellan.com
Essi Avellan MV - Juni 2020
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Dom Pérignon er det mest estimerede "brand" blandt alle de Champagner, som mægtige Moët & Chandon markedsfører. Vinen blev til, da Comte Robert-Jean de Vogue i begyndelsen af 1930'erne overtalte den daværende ledelse til at lancere en særlig prestige cuvée på eksportmarkederne. Det blev til relanceringen af brandet "Dom Pérignon", som Moët & Chandon havde købt fra Mercier i 1930. Det første parti ankom til London i 1935, hvor vinen blev vel modtaget. Men det var først i 1936 - efter lanceringen i New York - at tingene trods verdenskrisen tog fart, og lige siden har Dom Pérignon været den mest berømte og mest eftertragtede Champagne i Amerika.
I dag er det Vincent Chaperon som fører legenden videre, efter at han i 2019 tog over efter Richard Geoffroy, som i sine 29 år som Chef de Cave nåede at deklarere til hele 15 årgangen af Dom Pérignon. Vincent Chaperon kom til i 2005 og har arbejdet sammen med Richard Geoffroy omkring 2005, 2006, 2009 og 2008-årgangen og denne 2010'er naturligvis også deres fælles projekt.
Vincent Chaperon fortæller, at 2010 med de laveste temperaturer siden 1996 i den første halvdel af året stod i kontrast til hele det foregående årti, og at vinbønderne i den grad blev mindet om, at Champagne stadig ligger ret så nordligt. Sommeren var varm, men ikke for varm og alt pegede frem mod en af de tørreste årgange i mands minde, men i midten af august ændredes billedet totalt. 2 måneders regn faldt på bare 2 døgn, og takket være nedbøren tog modningen fart. Men især Pinot Noir blev ramt af gråskimmel (botrytis), og da høsten gik i gang, var der parceller, hvor man opgav at plukke druerne, selvom man i ugevis havde prøvet at reducere skaderne. Hos Dom Pérignon er de aldrig særlig meddelsomme, når det handler om kvantiteter, men procentuelt var det 15-20% af Pinot Noir-druerne, som aldrig blev høstet. De druer, der blev høstet, fejlede imidlertid ikke noget, og Chardonnay kvaliteten var i følge Vincent Chaperon "den bedste i 40 år", og syreindholdet i begge druer var det næsthøjeste i det nye millennium (kun 2008 har mere syre). Vincent Chaperon og Richard Geoffroy havde med andre ord med frugten fra en kontrastfyldte årgang alle forudsætninger for at skrive et nyt kapitel i historien om Dom Pérignon.
Vinen får sin stil fra stort set lige dele Pinot Noir og Chardonnay idet Richard Geoffroy er nået frem til, at denne demokratiske fordeling skaber den bedste balance mellem på den ene side fylden og saftigheden fra de blå druer og på den anden side friskheden og letheden fra de grønne druer. Eller som han udtrykker det: "Det handler ikke nødvendigvis om koncentration, men om at ramme rigtigt og få alle de forskellige elementer frem i de rette proportioner".
Essi Avellan, der i 2006 blev Finlands første Master of Wine, og siden har positioneret sig som en af vor tids største Champagne eksperter var blandt de første som smagte vinen: "Gorgeous, amply toasty and smoky nose, still holding back. The fruit is impeccably crisp and appetising but still the palate carries the best surprises. There is such volume and generosity but look at the acidity rolling in complementing the exciting textural dynamics. It comes with a superbly saline and perfectly pristine finish, leaving the mouth satisfyingly refreshed, yet yearning for more. There is an appetising fluffiness to the mousse and the wine takes its 5g/l dosage effortlessly. This undoubtedly is a Dom Perignon that will keep on giving. 95 points with potential for 97".
Det lykkes med andre ord at komme efter den berømmede Dom Pérignon 2008 og dette er givet en Champagne som med sin smag og sit navn nok engang vil henrykke selv de mest krævende feinschmeckere.
Årgang | 2010 |
Land | Frankrig |
Region | Champagne |
Distrikt | Vallée de la Marne |
Producent | Champagne Dom Pérignon |
Vinmager | Richard Geoffroy & Vincent Chaperon |
Druer | Chardonnay (56 %) |
Pinot Noir (44 %) | |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Champagneprop |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 12,5 % |
Restsukker | 5,0 g/l |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 96 måneder på flaske |
Forventet holdbarhed | 7-10 år fra degorgement. |
Serveringstemperatur | 9 - 11 °C |
Varenr.: | 217413 |
Dom Pérignon er det mest estimerede "brand" blandt alle de Champagner, som mægtige LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton efterhånden markedsfører. Vinen blev til, da Comte Robert-Jean de Vogue i begyndelsen af 1930'erne overtalte den daværende ledelse til at lancere en særlig prestige cuvée på eksportmarkederne. Det blev til relanceringen af brandet "Dom Pérignon", som Moët & Chandon havde købt fra Mercier i 1930. Det første parti ankom til London i 1935, hvor vinen blev vel modtaget. Men det var først i 1936 - efter lanceringen i New York - at tingene trods verdenskrisen tog fart, og lige siden har Dom Pérignon været den mest berømte og mest eftertragtede Champagne i USA.
I perioden 1990 til 2019 var det Richard Geoffroy som førte legenden videre, og selvom han officielt rakt stafetten videre til Vincent Chaperon har han stadig sin daglige gang i kældrene. Richard Geoffroy er tidligere læge, men også i årtier en af de bedste vinsmagere i Champagne, og i det nye millennium fik han fået lov til at forfølge sin drøm om at lancere denne legendariske vin senere end tidligere, og i de bedste årgange endda på 3 forskellige tidspunkter, således at de, der har råd, kan opleve den kompleksitet, som Dom Pérignon kan opnå efter både 8-10 års, 16-18 års og sågar 25-30 års modning inden bundfaldet skydes bort og Champagneproppen bankes på plads.
Richard Geoffroy nåede i sine 29 år som Chef de Cave at deklarere hele 15 årgange af Dom Pérignon, heraf 2005, 2006, 2009 og 2008-årgangen sammen med Vincent Chaperon, som kom til Dom Pérignon i 2005, og som nu forfølger det mål som Richard Geoffroy aldrig nåede: At deklarere Dom Pérignon 10 år i streg.
Dom Pérignon produceres som en anden supermarkedsvin i store mængder, og det mest imponerende ved vinen er måske den kvalitet og konsistens, som Richard Geoffroy, Vincent Chaperon og deres team formår at fastholde.
Selve produktionens størrelse er en velbevaret hemmelighed, men et godt bud er 2 mio. flasker. Mindst, men det har aldrig påvirket Dom Pérignon negativt. Her handler det mere om image end om detaljer og måske allermest om den gemytlige kappestrid med Krug, det andet topbrand hos LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton
LVMH-gruppens Champagnehuse:
Vincent Chaperon og Richard Geoffroy
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.
Vallée de la Marne udgør sammen med Montagne de Reims og Cote de Blancs den centrale del af dyrkningsområdet for druer til Champagne. Vinmarkerne ligger på begge sider af Marne floden og dækker et areal på ca 8000 ha. Længst mod øst i dalen tættest på Montagne de Reims er Pinot Noir dominerende, mens Pinot Meunier dominerer beplantningerne i resten af dalen. Jordbunden er generelt præget af Micraster kalk samt mergel, og Vallée de la Marne rummer to Grand Cru kommuner, Ay og Tours-sur-Marne (sidstnævnte kun for Pinot Noir).
Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring