"Le Bout du Clos" er en af de 6 unikke terroirdrevne vine i Anselme Selosse Lieux-Dits serie. Oprindeligt blev den lanceret som 3 Chardonnay vine og 3 Pinot Noir vine, men på den svagt skrånende sydvendte skråning udenfor Ambonnay står der også nogle rækker med Chardonnay og derfor er der også blevet inviteret omkring 20% Chardonnay med ind i denne cuvée. Præcis hvor meget ved Anselme ikke fordi frugtbasen fra den dominerende årgang blandes med op til 40% vin fra Selosse berømte mini Soleras.
Champagne Selosse skaber spektakulære og kontrapunktiske vine hovedsageligt på Côte des Blancs og huset er blevet et forbillede og en stor inspirationskilde for en lang række af de mest idealistiske vinavlere i den nye generation. Som vinmager er han inspireret af de burgundiske metoder, og modning på nye og brugte fade er et af de elementer, som Anselme har taget med sig til Champagne efter at han have studeret i Beaune.
Anselme trækker sine originale spor ved at plukke sine druer senere end næsten alle andre, og hans ekstremt lave høstudbytter var og er stadig en revolution i Champagne. Resultatet er intense vine med markante personligheder og fabelagtig kompleksitet, som tilmed udvikler sig i adskillige år efter, at Champagne proppen er blevet skudt på plads.
Men den fadrige, fyldige nærmest fede stil med æblerige og oxyderede aromaer deler vandene. Enten er Selosse et grænsesøgende geni, som efterstræber perfektionen i hidtil usete udtryk, eller også er han en af vor tids mest overvurderede vinproducenter. Champagne Selosse deler vandene, men ingen benægter, at alle vinene er pakket med ekstreme mængder af smag, lidt ligesom ”en elefant i en åben Ferrari”, som vi så billedrigt har set det beskrevet. Og det var kærligt ment!
Produktionen er begrænset og Champagne Selosse har tiltrukket sig opmærksomhed fra hele verden. Alt for mange vil gerne følge med i og diskutere udviklingen, og vinene fra Selosse er derfor blevet kostbare og ofte er de uopdrivelige. Derfor gælder det om at gribe chancen, især når nogle af de sjældent udbudte cuvéer kommer til salg i fri handel.
Bemærk at ekspertvurderingerne nedenfor ikke nødvendigvis referer til den cuvée og det tidspunkt for degorgement som vi aktuelt har til salg.
"The NV Extra-Brut Grand Cru Le Bout du Clos is all about power, depth and pure structure. The weight and gravitas of Ambonnay comes through beautifully in this intense, layered Champagne. Hard candy, wild flowers, mint and spice are some of the many notes that take shape in the glass. The current release is a blend of vintages 2004 and 2005, two years that are very much complimentary in nature. I drank several bottles of the Bout du Clos during a recent trip in Italy, and was never let down. This is a gorgeous showing. Today the Bout du Clos has an implosive, huge minerality that keeps the wine from being fully expressive, but in another few years, the wine should start to be even better than it is today. Disgorgement date: April 13, 2012. Anticipated maturity: 2012-2020". 96 point.
Antonio Galloni for Robert Parker Jr. The Wine Advocate #203 - Oktober 2012