Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
Champagne Blanc de Blancs Substance Brut
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
96
Bedømmelsen gælder en flaske (2010) degorgeret i januar 2020. Antonio Galloni - November 2020
Beskrivelse
På grund af meget stor efterspørgsel og hastigt stigende priser tilbyder Løgismose ikke Champagne fra Selosse i webshoppen. Send en mail til salg@loegismose.dk. Så giver vi dig dagsprisen og belyser dine muligheder for at erhverve nogle få flasker.
Substance er det 3. navn til denne vin som så markedet første gang i 1992 som Selosse Solera. Siden hed den i nogle år Selosse Origine, men nu har den altså fået så meget karakter og stofrigdom at den måtte omdøbes til Substance. Her er tale om en af de mest kontroversielle Champagner på markedet, og det er en vin der bliver købt, smagt og diskuteret af kollegaer og sommelier rundt omkring i verden.
Årsagen er at Selosse er dybt inspireret af fremstillingsteknikkerne i Jerez og siden 1886 har tillempet et solera system på mindst 10.000 liter for denne vin, som erstatning for den ellers udbredte brug at "vin de reserve". Druerne høstes hvert år fra de samme to små østvendte parceller i Avize, og hvert år tappes 22% af det der efterhånden er blevet til en blanding af vine fra ¼ århundrede på flaske og hvert år fyldes der nogenlunde det samme eller lidt mere på i den anden ende.
De højest 2.000 flasker hviler på bærmen i 60-72 måneder forud for degorgement hvor doseringen aldrig overstiger 4 g./l. Datoen, måneden (oftest oktober) og året hvor vinen fik sin prop er anført på bagsiden af alle flasker, og da vinene som hovedregel distribueres til den utålmodigt ventende fanskare umiddelbart efter disgorgement ledsages de faktuelle oplysninger med en opfordring til mindst at vente 6 måneder før man lader propperne springe. Og hvis nysgerrigheden får overhånd opfordrer Selosse til at vinen åbnes mindst 2 timer i forvejen eller at den hældes på karaffel, således at den når at genvinde broderpartens af sin normalt imponerende fylde.
Substance er blevet kaldt for en Montrachet med bobler og overalt modtager vinen i overført betydning stående ovationer, når den bliver bedømt. Således er Robert Parkers mand på pletten Antonio Galloni ude med 98 point i november 2011 for en flaske, der var proppet til den 22. oktober 2010, mens de 3 foregående udgaver har måttet ”nøjes" med 96 point.
Når det er sagt skal det med at den anvendte solera metode udover en uovertruffen kompleksitet også bidrager med nogle oxidative træk, som kan virke overraskende og som ikke alle vil værdsætte ved første sip. Men en bred, fyldig og helt unik vin med masser af honning, hasselnødder, søde mandler, tørrede abrikoser, syltet appelsinskal og så naturligvis brioche.
Anselme Selosse går meget op i serveringstemperaturer, og som bonusinfo skal du vide at han opfatter det som karaktermord på vinen såfremt temperaturen dykker ned under de 12 grader. Vinen er med i Neil Becketts antologi "1001 VINE, du skal smage før du dør", som er funderet på bidrag fra ikke færre end 45 hovedsageligt britiske og amerikanske vineksperter.
Producent
Jacques Selosse er et lille familiefirma, som er blevet en institution i vinens verden selvom de længe opererede fra blot 6 ha. vinmarker omkring Avize og en produktion på kun små 40.000 flasker.
I dag er der blevet tilkøbt yderligere interessante parceller og produktionen nærmer sig 80.000 flasker. Selvom det stadig ikke er meget fylder Jacques Selosse rigtig meget, når det handler om kvalitet og modernisme i Champagne. Det er Anselme Selosse - uddannet på Lycée Viticole i Beaune - som nu forsøger at skabe en række vine, som, eksponerer de subtile aromaer vi ellers kun finder i de bedste vine fra Mersault og Montrachet.
Hos Selosse er alt håndarbejde, druerne er håndplukket og den første gæring finder altid sted i egefade. Den ny vin forbliver "sur lie" i mindst 6 måneder med omrøring i fadet en gang om ugen, og først derefter starter den op til 7 år lange rejse frem mod "degorgement".
En af Anselmes nyskabelser har været indførelsen af et såkaldt "Solera system" til husets "Vin de Reserve". I dette system bliver en tredjedel af den eksisterende "reserve vin" brugt i årets "non-vintage cuvée", og herefter bliver den ledige plads erstattet af vine fra den seneste årgang. Dette betyder, at "reserve vinen" hos Selosse år efter år er blevet mere kompleks, og resultatet er blevet en række vine, som reelt har udvidet den mulige aromaprofil for Champagne.
Alle Selosse Champagner - undtagen La Cote Faron (tidligere Contraste) og Non Vintage Rosé - er fremstillet af 100% Chardonnay, og udtrykket er tørt og præget af en markant mineralitet, som den kalkrige undergrund omkring Avize begaver vinene med.
Resultatet er yderst finesserige og altid smukt balancerede vine, der alle udvikler sig smukt 5 til 10 år efter frigivelsen, måske mere.
Champagnerne (opdateret november 2022)
Blanc de Blancs og Assemblages:
- Initial: Anselmes "klassiske" Avize Brut, med lang lagring i flaskerne, både før og efter disgorgement. Sammenstik af 3 årgange. Frigives typisk i gennemsnit 5 år efter den seneste årgang, der indgår i blandingen.
- Substance: Anselmes har kaldt denne cuvée for ”Essensen af Avize i én Champagne”. Altid udelukkende frugt fra Avize, altid Chardonnay og altid sammenstukket af vine fra en Solera etableret i 1987.
- Version Originale: Fra højt beliggende parceller på Avize-skråningen. Sammenstik af 3 på hinanden følgende årgange, der lagres mindst 42 måneder i flaskerne og degorgeres med lille eller ingen dosage. Frigives typisk 6 år efter den seneste årgang i blandingen.
- Millésime: Selosses eneste årgangs Champagne. Oprindeligt en Blanc de Blancs hvert år funderet på frugt fra de samme 2 parceller i Avize. Men fra og med 2007-årgangen er der tale om et sammenstik, der i princippet kan komme fra alle Selosse parceller og nu er op mod 10% Pinot Noir blevet inviteret med.
- Rosé: Sammenstukket af Chardonnay fra Avize og Pinot Noir fra Ambonnay begge i 2 på hinanden følgende årgange. Frigives typisk i gennemsnit 5 år efter den seneste årgang, der indgår i blandingen.
Les Lieux-Dits:
Selosse producerer Champagner fra 6 forskellige Lieux-Dits. I princippet 6 enkeltmarks Champagner som handler om at demonstrere det enkelte terroirs betydning for smagen. Alle sammenstikkes af vine fra 6 små Solera systemer for at minimere indflydelsen fra de skiftende årgange.
- Le Mesnil "Les Carelles": Udelukkende Chardonnay, med frugt fra 2003-årgangen som den først i Solara-systemet.
- Aÿ "La Côte Faron": Udelukkende Pinot Noir, med frugt fra 2003-årgangen som den først i Solara-systemet. (hed de første år "Contraste").
- Ambonnay "Le Bout du Clos" ": Udelukkende Pinot Noir, med frugt fra 2004-årgangen som den først i Solara-systemet.
- Cramant "Chemin de Châlons": Udelukkende Chardonnay, med frugt fra 2005-årgangen som den først i Solara-systemet.
- Avize "Les Chantereines": Udelukkende Chardonnay, med frugt fra 2005-årgangen som den først i Solara-systemet.
- Mareuil-sur-Aÿ "Sous le Mont": Udelukkende Pinot Noir, med frugt fra 2005-årgangen som den først i Solara-systemet.
Løgismose har tilbudt Champagne fra Selosse i hele det nye millennium, og du finder det aktuelle sortiment her. Men bemærk at Guillaume Selosse gerne ser, at en overvejende del af familiens stærkt limiterede Champagner nydes på restauranter, og at vi derfor har besluttet at frakoble direkte køb på hjemmesiden. Du er velkommen til at sende en mail til salg@loegismose.dk, hvis du ønsker at forhøre dig om dine muligheder for at erhverve enkelte flasker Champagne fra Selosse.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Cote de Blancs udgør et af de vigtigste underområder i Champagne regionen sammen med Montagne de Reims og Vallée de la Marne. Området ligger syd for Epernay og Montagne de Reims og inkluderer ca 3300 ha vinmarker overvejende beplantet med Chardonnay. Markerne er for de flestes vedkommende placeret på en gennemgående østvendt skråning, og dækker blandt andet seks Grand Cru kommuner herunder nogle af Champagnes bedste som Mesnil-sur-Oger, Avize og Cramant. Jordbunden er meget kalkholdig med solide forekomster af den påskønnede Belemnit kalk.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter